"Wij zien zoveel mensen van de dierenweide genieten!", zegt Bertine Riekwel (midden), hier met Pleun Poldervaart en Gilda. (Foto: Britt Planken)
"Wij zien zoveel mensen van de dierenweide genieten!", zegt Bertine Riekwel (midden), hier met Pleun Poldervaart en Gilda. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Rondhuppelend geluk in Het Hof

door Britt Planken

Op Dierenweide Het Hof is de lente in volle gang! Vier moedergeiten baarden daar in 24 uur maar liefst negen jongen. Sinds vorige week vrijdag zijn de schattige diertjes continu in de buitenlucht te bewonderen.

VLAARDINGEN - De babygeitjes in het park worden goed verwend door de vrijwilligers van Vereniging Dierenweide Het Hof. Ze laten zich gewillig oppakken en knuffelen, en bedelen soms letterlijk om aandacht. Eentje, die sprekend op een babyhertje lijkt, valt zelfs in slaap in de armen van penningmeester en vrijwilliger Gilda de Willigen. Er staan continu mensen aan het hek. Af en toe loopt Gilda er met een geitje naartoe. Kindjes mogen voorzichtig voelen hoe zacht de beestjes nog zijn. Ze groeien goed en imponeren hun publiek met aandoenlijke sprongen en gestuntel. Het gemekker van de vier moeders op zoek naar hun jongen - of andersom - klinkt af en aan. Gilda weet precies welke dieren familie zijn. "Daar lopen vier generaties geiten", wijst ze trots. Vier jaar geleden zou dit jaarlijks terugkerende schouwspel van jong geluk worden wegbezuinigd, tot een groep buurtbewoners besloot te onderhandelen en de dierenweide als vereniging overnam. Dankzij de steun van stadsgenoten en bedrijven kan dit bijzondere stukje Vlaardingen worden behouden. Met die opbrengst werd ook een zeer noodzakelijk bord geplaatst, waarop staat wat de dieren wel en niet mogen eten. Schapen en geiten kunnen namelijk heel erg ziek worden van wat wij 'normaal' voedsel vinden. Onlangs trof Gilda de vier zwangere schapen doodziek aan. "Ze stonden apathisch stil en er lag overal diarree. Toen wist ik dat het foute boel was." Gelukkig is er goed contact met een veearts, die de dieren snel de benodigde zorg verleende. De schapen staan sindsdien op een afgezet stuk weiland, want een volgende vergiftiging kan in dit stadium van de zwangerschap fataal voor de lammetjes zijn. "Uien mogen écht niet en ook brood is niet goed. Helaas treffen we soms zelfs resten van kant-en-klaarmaaltijden aan. Op onze website staat een uitgebreid stuk over het voeren van onze dieren", benadrukt Gilda. De lammetjes worden rond 17 april verwacht. Het zijn Zwartblessen, echte stamboomschaapjes. Dit donkere ras staat erom bekend dat het erg lief en sociaal naar mensen toe is. Eén en al liefde en gezelligheid dus, op de ruim 75-jaar oude dierenweide naast het stadshart. Om te zorgen dat het niet te vol wordt, mag de jongste generatie ongeveer een half jaar blijven. Daarna wordt er voor hen een goed plekje gezocht. Zo hebben twee voormalige bewoners van de dierenweide de tijd van hun leven op een zorgboerderij en grazen een aantal anderen op plekken rondom kassen waar de maaimachine niet kan komen. Gelukkig kunnen we voorlopig nog van de schattige diertjes genieten. Houd de Facebookpagina van Vereniging Dierenweide Het Hof in de gaten voor de leukste updates en kraamverhalen. Voor meer informatie of financiële steun:
www.dierenweidehethof.nl

Meer berichten