Dagelijks werkt Maurice Wiegman aan zijn conditie en doet dat gewoon thuis in de tuin met halters. Mijn bovenlichaam moet in conditie blijven (Foto: Peter Spek).
Dagelijks werkt Maurice Wiegman aan zijn conditie en doet dat gewoon thuis in de tuin met halters. Mijn bovenlichaam moet in conditie blijven (Foto: Peter Spek). (Foto: )

Rolstoel inspireert Maurice Wiegman

door Peter Spek

Op 30-jarige leeftijd krijgt Vlaardinger Maurice Wiegman steeds meer moeite met het lopen. Oververmoeidheid gaf hij als oorzaak aan, maar als hij tijdens het bekijken van een voetbalwedstrijd van zijn zoon Lukas zomaar over een klein stoeprandje struikelt, blijkt er meer aan de hand. Zijn benen weigeren steeds vaker dienst en Maurice Wiegman komt in de medische molen terecht. Pas na drie jaar wordt duidelijk wat er precies aan de hand is. De artsen constateren de ziekte van Strümpell, een erfelijke aandoening aan het ruggenmerg, maar met deze ziekte kan je 100 jaar worden. Maurice Wiegman inspireert nu als coach vanuit zijn rolstoel mensen die lichamelijk en mentaal sterker willen worden.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in Schiedam en heb er 20 jaar gewoond. Toen ik mijn vrouw Hanneke leerde kennen was de liefde zo sterk dat ik naar Vlaardingen kwam. Ik woonde eerst in Holy en heb mij nu gevestigd aan de Ruurlohoeve, met mijn beperking een uitstekende woning."

Voel je je een Vlaardinger?

"Ondanks dat ik mijn jeugd niet in Vlaardingen doorbracht, voel ik mij Vlaardinger in hart en nieren. Ik voel mij daar thuis, een stad met vele mogelijkheden. Ik hoor weleens stadgenoten klagen maar zeg dan: kijk eerst eens naar de goede dingen in de stad."

Trots op Vlaardingen?

"Dat ben ik zeker. Het rijke visserijverleden moet gekoesterd worden. Op die geschiedenis ben ik trots. Alhoewel ik wel graag zou willen zien dat het verleden nog meer onder de aandacht wordt gebracht. Ik ontmoet veel stadgenoten en dan merk ik dat zij niet echt op de hoogte zijn van die geschiedenis en dat is jammer."

Wat is het mooiste plekje?

"De geschiedenis van de visserij speelde zich af rond de Oost- en Westhavenkade. Daar kom ik graag. De oude haringpanden ademen dat verleden uit. En op de Markt met de Grote Kerk kun je even tot bezinning komen."

Wat doe je nu?

"Samen met Wout van Dooren train en coach ik mensen die op lichamelijk, en ook op mentaal, vlak sterker willen worden. Vanuit mijn rolstoel laat ik deelnemers zien dat een rolstoel geen beperking hoeft te zijn, als je maar doorzettingsvermogen toont.

Hoe kennen jullie elkaar?

"Jos Lukassen, van Haringkoppen verbinden, bracht ons samen en dat klikte meteen. Wout van Dooren is een man van de praktijk. Wout van Dooren werkt bij Defensie en weet mensen te motiveren. Hij heeft daar veel ervaring opgedaan in het zoeken naar de fysieke en mentale grenzen van de mens."

Wat is jouw rol?

"Ik laat zien, dat ondanks mijn beperking, het je toch lukt een fijn leven op te bouwen. Na de diagnose van mijn ziekte, was ik even uit het veld geslagen en lag ik een half jaar op bed in de woonkamer, rouwend om alles wat ik was kwijtgeraakt. Daarna maakte ik de keuze om weer te gaan leven. Ik heb laten zien dat het kan met verschillende sportieve prestaties. Nu als coach help ik mensen een handje tegenslagen te overwinnen."

Waar doen jullie dat?

"In en om de watertoren in het Oranjepark. Een inspirerende omgeving, waar wij zowel binnen als buiten kunnen werken. Iedereen is welkom, jong of oud, op woensdagavond of zondagmorgen. 15 april verzorg ik een seminar in de watertoren met als thema 'Leven is een keuze'. Mijn levensverhaal zal centraal staan."

Meer berichten