Cees Smit is een fanatieke fietser geworden en wil zijn ervaringen als fietsdocent graag overbrengen op Vlaardingers (Foto: Peter Spek).
Cees Smit is een fanatieke fietser geworden en wil zijn ervaringen als fietsdocent graag overbrengen op Vlaardingers (Foto: Peter Spek). (Foto: )

Fietsen zorgt voor nieuwe contacten

door Peter Spek

Vlaardinger Cees Smit had een groot deel van zijn leven niet zoveel met fietsen. "Mijn belangstelling lag vooral bij het motorrijden. Dat deed ik graag in mijn vrije tijd." Het is het begin van zijn bijzondere verhaal. Smit zet zich nu alweer enkele jaren in als fietsdocent om Vlaardingers op twee- of driewielers aan te zetten om op deze manier te bewegen.

"Toen ik wat meer vrije tijd kreeg, zag ik een advertentie van Fietsersbond Nederland die cursussen aanbood om fietsdocent te worden. Dat leek mij eigenlijk wel wat. Ik had inmiddels genoeg gereden op die motorfiets. Het was nog een dure hobby ook en niet goed voor het milieu", aldus Cees Smit.

Hij volgde een opleiding in Tilburg voor fietsdocent en kwam via Jeugdstad in contact met Anne Kuipers die via Hannes en Co beschikte over diverse soorten fietsen. "Een samenwerking was snel geregeld en ik tuigde een organisatie op onder de naam blijfietsen."

Het fietsen is inmiddels een deel van zijn leven geworden. "Persoonlijk vind ik het heerlijk om door de natuur te fietsen. Je ziet veel meer dan bijvoorbeeld in de auto of op een motorfiets en het is gezond."

Deze stelling probeert Cees Smit ook over te brengen op de deelnemers aan diverse fietsprojecten in Vlaardingen. Het fietsen, zeker tegenwoordig met de e-bikes, is zeer populair. "Als vervoermiddel naar school of het werk, maar ook voor de vrije tijd, maar je moet het wel leren."

En daar ben je bij Cees Smit aan het goede adres. "Uit ervaring weet ik inmiddels dat veel mensen te snel in een scootmobiel stappen, terwijl met enige training en begeleiding een driewieler ook aan te bevelen is", zegt Cees Smit.

Maar er is meer, als je de fiets pakt.

"Een leven lang mobiel blijven op de fiets zorgt voor een actief bestaan en levert een waardevolle bijdrage aan je fysieke en emotionele gezondheid. Recreëren in het groen en genieten van het rijke Vlaardingse landschap en de oer beleving van weer en wind blijven ervaren."

Fietsen zorgt ook voor nieuwe sociale contacten in deze tijd van verregaand individualisme. Cees Smit weet dat fietsen verbindingen maakt.

"Je ontmoet mensen in de natuur. Ouderen uit het sociaal isolement halen door samen te fietsen en samen iets ondernemen om zo ongemerkt weer contacten op te bouwen. Ik heb die ontwikkeling met plezier gezien de laatste jaren. Regelmatig fietsen bevordert het zelfstandig functioneren. Niet afhankelijk zijn dat anderen je moeten vervoeren, maar jezelf kunnen verplaatsen."

Cees Smit heeft met plezier kennisgenomen van het voornemen van de gemeente Vlaardingen om van Vlaardingen een echte fietsstad te maken. "Wij mogen zeker niet klagen, maar verbeteringen aan het fietspadennet in de stad, maar ook in de omgeving is nog wel nodig. Drempels en paaltjes maken het soms moeilijk en gevaarlijk om te fietsen."

Voor meer informatie: cees.blijfietsen@gmail.com of 06-10098113.

Meer berichten