Willy is het boegbeeld van het Groen van Prinstererlyceum. Een leven na haar docentschap? "Ik heb veel bewondering voor de zorg. Als ik later met pensioen ben, word ik vrijwilliger!" (Foto: Britt Planken)
Willy is het boegbeeld van het Groen van Prinstererlyceum. Een leven na haar docentschap? "Ik heb veel bewondering voor de zorg. Als ik later met pensioen ben, word ik vrijwilliger!" (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Willy van Bree lacht het leven toe

door Britt Planken

Vlaardingen - Ze heeft de gulste lach van Vlaardingen en deelt haar positieve energie rijkelijk met anderen. Willy van Bree-Kreeft houdt van het leven en plukt elke dag. Ze is al 25 jaar de favoriete docent van menig (oud-)leerling van 't Groen en heeft in die tijd slechts één kind de klas uitgestuurd. Ze vindt het namelijk "veel te leuk dat ze er zijn" en wil haar leerlingen waardevolle levenslessen meegeven. Dat iedereen talenten heeft bijvoorbeeld, en dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ook binnen de Bethelkerk (PKN) geeft ze als leidster van de kindernevendiensten de mooiste boodschappen door aan de jeugd. Haar levensles voor de lezer? "Heb oog voor een ander, want iedereen doet ertoe!"

Ben je een echte Vlaardingse?

"Mijn vader komt van Goeree, mijn moeder uit Utrecht. Maar ik ben officieel Vlaardingse, opgegroeid aan de Parkweg!"

En een trotse?

"Ik gebruik het woord trots zelden, maar als er één ding is waar ik het met volle mond voor uitspreek dan zijn het de Geuzen en de uitreiking van de Geuzenpenning. Ik heb bewondering voor de mensen die de penning krijgen en probeer mijn leerlingen mee te geven dat vrijheid heel kostbaar is, ook al is het voor ons zo gewoon."

Je was eigenlijk juriste. Waarom werd je docent?

"Ik had tijdens mijn inwerkperiode bij raadslieden al een jaartje lesgegeven en dat vond ik ontzettend leuk. Toen ik na tien jaar als juriste in Den Haag dichterbij wilde werken vanwege mijn kinderen, was het onderwijs een logische stap. Dat is nu 25 jaar geleden!"

En al die tijd op 't Groen. Waarom die school?

"Er is daar veel aandacht voor cultuur en daar ligt mijn hart óók. Toen ik zelf leerling op 't Groen was, deed ik aan toneel en dan vooral cabaret. Nu vind ik het leuker om bij kinderen hun talenten naar boven te halen. Daarom heb samen met collega's MuToDa (Muziek Toneel Dans) opgericht. Op 4 april a.s. is de 22e MuToDa-opvoering in de Stadsgehoorzaal! Het wordt een heel komisch toneelstuk, echt voor ieder wat wils. Er zijn nog kaartjes!"

Je doet heel veel voor de school...

"Ik vind het belangrijk dat de kinderen zich later een leuke schooltijd herinneren en iets meekrijgen om over na te denken. Alle initiatieven moedig ik van harte aan! Zelf organiseer ik altijd de diploma-uitreiking en ik bedenk en regisseer de kerstvieringen. Op dit moment ben ik ook druk met de viering van 100 jaar Groen van Prinstererlyceum. Op 21 juni a.s. is er een grote reünie, je kunt je aanmelden via de website van 't Groen. Daar heb ik ontzettend veel zin in en dan komt er ook nog een feest! Op 13 juni 2020, aan het einde van het theaterseizoen in de Stadsgehoorzaal. Ik verzorg de programmering en zoek nog getalenteerde oud-leerlingen die dan willen optreden!"

Al je tijd steek je in de school?

"Nee hoor, ik vind het ook heerlijk om uit eten of naar de bioscoop te gaan en steden te bezoeken. Maar de dingen die ik doe zijn nou eenmaal mijn hobby's! Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder en ik leid al 48 jaar de kindernevendienst in de kerk! Ik probeer dan de betekenis van de verhalen uit de Bijbel over te brengen. Niet de letterlijke woorden, maar de boodschap."

Je bent een super bezig bijtje. Wat drijft jou?

"Mijn hoofd staat nooit stil en het glas is altijd halfvol. Het zit in m'n genen. Ik ben van huis uit vrolijk!"

Meer berichten