Met trots laat Arjo Boerdam zijn vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid zien, geflankeerd door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam (Foto: Politie Rotterdam).
Met trots laat Arjo Boerdam zijn vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid zien, geflankeerd door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam (Foto: Politie Rotterdam). (Foto: Politie Rotterdam)

Arjo Boerdam tien jaar politievrijwilliger

door Peter Spek

Vlaardingen - Vlaardinger Arjo Boerdam werd onlangs door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam onderscheiden met de vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij 20 jaar actief is bij de politie in deze regio, waarvan de laatste tien jaar als politievrijwilliger.

Arjo Boerdam voelde zich altijd al aangetrokken tot auto's, vervoer en het politiewerk. "In 1999 zag ik een paginagrote advertentie met een vacature van, toen nog, Politie Rotterdam Rijnmond. Er stond een vacature bij van de verkeerspolitie Rotterdam, en daarop heb ik gesolliciteerd. Van het een kwam het ander en ik werd aangenomen en ging de politieopleiding in", vertelt de Vlaardinger over zijn kennismaking met het politiewerk. Een paar jaar werkte hij op bureau Boezembocht in Rotterdam. Zijn werkgebied waren snelwegen in de regio. Bijvoorbeeld bij ongevallen en controles. Daarna ging hij aan het werk op de meldkamer, als ambulancechauffeur, bode op de rechtbank in Rotterdam en nu als veiligheidsman op het Zadkine College in Rotterdam. Deze omzwervingen combineert hij nu alweer tien jaar met de baan van politievrijwilliger in Vlaardingen. "De laatste jaren doe ik dat met veel plezier in het basisteam Waterweg Noord in Vlaardingen. Ik doe daar vaak diensten met andere politievrijwilligers waarmee wij een goed team hebben en zo het basisteam kunnen aanvullen waar nodig. De laatste tijd hebben alle basisteams overigens te maken met personele tekorten, dus wij zijn dan als politievrijwilliger een welkome aanvulling. Al is dat niet de opzet van een vrijwilliger bij de politie", aldus Arjo Boerdam.

"De politievrijwilliger is er in beginsel voor om een extra aanvulling te bieden bij controles en evenementen en voor werkzaamheden in de wijken. Dat doen wij ook natuurlijk. Wij willen graag zichtbaar zijn in winkelcentra en bij evenementen. Het werk van een politievrijwilliger is nu al uitgebreid met het organiseren van alcoholcontroles. Hier vragen wij natuurlijk altijd reguliere collega's bij."

Onlangs realiseerde Arjo Boerdam zich dat hij inmiddels tien jaar actief is als politievrijwilliger en dat ontging de politieleiding ook niet. Hij werd opgeroepen voor die huldiging op het stadhuis. Arjo Boerdam, bescheiden als hij is, vindt dit niet echt een prestatie van formaat. "Ik heb een collega-vrijwilliger, Ben Leer. Hij doet dit werk al 45 jaar en veelal ook in Vlaardingen, maar woont in Hoogvliet." Ook een derde vrijwilliger, Remco Hemmers die in Vlaardingen werkt, was tien jaar actief als politievrijwilliger en werd natuurlijk ook op het Rotterdamse stadhuis gehuldigd. Naast werk als politievrijwilliger is de Vlaardinger inmiddels ook veiligheidscoördinator bij de Stichting Nationale Gedenkdagen en verantwoordelijk voor de veiligheid op Koningsdag en 4 en 5 mei. Arjo Boerdam is nog niet uitgeleerd. "In mei van dit jaar start er een nieuwe opleiding, waaraan ik ga deelnemen. Ik hoop dat ik mij zo nog meer kan inzetten als politievrijwilliger in Vlaardingen."

Meer berichten