Als je wil, maak jij zelf ook zo'n goed geïsoleerd kattenhuisje! Erick: "Ik heb een stappenplan met foto's gemaakt, voor mensen die een beetje handig zijn." (Foto: Britt Planken)
Als je wil, maak jij zelf ook zo'n goed geïsoleerd kattenhuisje! Erick: "Ik heb een stappenplan met foto's gemaakt, voor mensen die een beetje handig zijn." (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Erick, de 'kattenhuisjesmeneer'

door Britt Planken

Vlaardingen - Dankzij Erick Lorrentop-Verhulst hebben deze winter heel wat zwerfkatten het beter dan voorheen gehad! Toen hij zag dat er behoefte was aan schuilplekken voor de katten, besloot hij die vrijwillig te realiseren. Het kwam perfect uit: Ericks grootste passies zijn klussen én katten. Voor de poezen van huize Lorrentop-Verhulst heeft hij op de bovenverdieping van hun woning een compleet speelparadijs gebouwd. De kattenhuisjes worden strategisch geplaatst, op plekken waar er bewezen behoefte is. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen hun kat kwijtraken. Wie een goed idee heeft voor de plaatsing van een kattenhuisje, kan contact opnemen", aldus de hartelijke Vlaarderbelg.

Waar kom je vandaan?

"Ik ben opgegroeid in Mortsel, een dorp in de Belgische provincie Antwerpen. Mijn grote liefde Richard heeft me 22 jaar geleden geïmporteerd naar Vlaardingen."

Was je altijd al zo handig?

"Een oude schoolvriend zei laatst: ik weet nog dat je een spreekbeurt hield over fietsen en dat je toen zelf een zijspan aan je fiets had gemaakt. Geen idee waar het vandaan komt, het heeft er altijd in gezeten."

Hoe kwam je bij de kattenhuisjes?

"Ik had een zak voer over en dacht: er is vast wel iemand die dat goed kan gebruiken. Een kennis van mij, Simone, is beheerder van de Facebookpagina 'Vermiste Katten in Vlaardingen' en zij bracht me naar een 'kattenvrouwtje' in de VOP. Buiten zag ik twee oude konijnenhokken staan voor de zwerfkatten. Ik ben diezelfde dag begonnen met klussen."

Hoe ging dat?

"Door mijn ervaring in de bouwsector weet ik waar ik op moet letten. De huisjes zijn beter geïsoleerd dan ons eigen huis. Water- en winddicht. Warm in de winter, koel in de zomer. Ik vond het zo gaaf toen het af was, kreeg een kick door de contente reactie van die mevrouw en was helemaal verkocht toen er meteen een kat plaatsnam in het huisje. Dat was vorig jaar juni. Sindsdien heb ik er 22 gemaakt en ze worden steeds mooier!"

Je huisjes gaan zelfs de stadsgrenzen over!

"Ik ben moderator van de Facebookpagina 'Katten' voor België en Nederland. Soms posten mensen daar dat ze een bench voor de zwerfkatten hebben staan. Die zijn natuurlijk niet waterdicht, dus dan reageer ik: als je wil maak ik wel een huisje voor je. Er staat er zelfs een in Arnhem!"

Hoe kom je aan materiaal?

"Soms kopen mensen materiaal als dank, omdat ik geen geld wil voor de huisjes. Het juiste gereedschap heb ik natuurlijk al. Simone doet af en toe een oproep op Facebook en verder mail ik gewoon naar de Gamma en Formido of ze nog restmaterialen hebben. Die mag ik gratis ophalen!"

Je hebt het er wel druk mee!

"Ik zit al een tijd thuis, wil iets doen voor de maatschappij en ik ben toch altijd wel aan het klussen. Zwerfkatten schuilen vaak op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld onder de motorkap. Het idee dat die poesjes er zo mee geholpen zijn... Ik zou iedereen wel een kattenhuisje willen geven!"

Je mooiste huisje?

"De Facebookpagina Mickey's Gadgets houdt een veiling voor Dierenambulance West-Nederland. Ik heb daar een unieke krabpaal voor gemaakt en het allermooiste huisje tot nu toe, compleet met raampjes en een zomerterrasje. Je kan er vanaf zondag op bieden!"

Meer berichten