De jongens die vanaf de Benzo-fietsenwinkel naar Milaan gingen om het Nederlands elftal aan te moedigen (Foto: Streekmuseum Jan Anderson)
De jongens die vanaf de Benzo-fietsenwinkel naar Milaan gingen om het Nederlands elftal aan te moedigen (Foto: Streekmuseum Jan Anderson) (Foto: Streekmuseum Jan Anderson)

Dagboek over fietstocht naar Milaan

door Peter Spek

De expositie van de legendarische Vlaardingse Benzo-fietsen van Theo Werner in de prachtig gerestaureerde Watertoren aan de rand van het Oranjepark, leverde nog een historisch verhaal op. De Vlaardinger kwam in het bezit van een vergeeld dagboek van vier Vlaardingse jongens die in 1934 op een Benzo-fiets richting Milaan vertrokken om het Nederlands elftal aan te moedigen op het eerste wereldkampioenschap van de Oranjehemden.

Vlaardingen - "De wedstrijd van Oranje werd een grote deceptie, de ploeg van trainer Karel Lotsy sneuvelde al vroeg in het toernooi met een nederlaag van 3-2 tegen tegen Zwitserland maar de trip van de vier Vlaardingse jongens werd een ware zegetocht en leverde een fraai tijdsbeeld op, geschreven in het nu pas boven water gekomen dagboek van Theo Saarloos, één van die vier fietsers naar Milaan", zegt Theo Werner als hij voorzichtig zit te bladeren in het vergeelde en bijna uiteengevallen dagboek.

"Fietser Theo Saarloos hield, zo blijkt nu, een dagboek bij dat ontdekt werd naar aanleiding van mijn expositie Benzo-Terug", vertelt Theo Werner die altijd al iets met fietsen heeft gehad en allang fan is van het fietsenbedrijf Benzo dat zich in 1918 in Vlaardingen vestigde. Sinds 1986 bestaat dit bekende fietsenbedrijf niet meer.

"Het is een gedeeltelijk getypt dagboek, maar ook een beetje een spannend jongensboek geworden met een verhaal over een vechtpartij in de nacht en een moeilijke tocht over de Sint Gotthard waar allerlei spannende avonturen werden beleefd. Ook kwam het viertal onder vuur te liggen bij de douane. Of dat allemaal waar is, weet ik niet, maar het leest wel lekker weg."

De aanleiding van de fietstocht naar Milaan was de plaatsing van het Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap in Italië. De vier jongeren Piet Gardenier, Wim Koopman, Theo Saarloos en A. van der Windt, op dat moment werkloos, bedachten de fietstocht en vonden in Benzo een leuke sponsor", vervolgt Theo Werner.

"Zij kregen nog een karretje mee waar fietsonderdelen en een tent inzaten voor onderweg. Wat zij allemaal hebben meegemaakt staat in dat dagboek van Theo Saarloos."

De fietstocht begon op 14 mei 1934 en ging onder meer langs Nijmegen en Keulen, door de Zwitserse Alpen en eindigde tien dagen later in Milaan. "Het vertrek uit Vlaardingen ging met enige festiviteiten gepaard, maar bij terugkomst werden de vier groots ontvangen. Nationaal werd aandacht aan de onderneming werd besteed door de KNVB, die gratis tickets ter beschikking had gesteld voor het viertal. AVRO-commentator Han Hollander maakte er daarnaast in zijn radioverslag ook melding van."

Het is de bedoeling dat Theo Werner twee hoofdstukken in boekvorm gaat zetten en dit bij zijn expositie in de Watertoren voegt om ook dit historisch verhaal levend te houden.

De expositie is elke laatste zaterdag van de maand te bezichtigen.

Meer berichten