Het gezichtsbepalende gebouw van Unilever dat in november van dit jaar leeg komt te staan (Foto: Peter Spek).
Het gezichtsbepalende gebouw van Unilever dat in november van dit jaar leeg komt te staan (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Unilever sluit in november de deuren

door Peter Spek

De datum van de verhuizing uit Vlaardingen door het multinationale bedrijf Unilever is vastgesteld voor eind november 2019. In de zomer wordt het nieuwe gebouw in Wageningen in gebruik genomen en verder ingericht voor de komst van de werknemers uit Vlaardingen.

Vlaardingen - Van de ongeveer 800 medewerkers aan de Olivier van Noortlaan is al een deel vertrokken naar andere vestigingen of heeft een andere werkgever gevonden.

De sluiting van Unilever in Vlaardingen werd in 2016 aangekondigd door de multinational.

Inmiddels kondigde Unilever ook aan de vestigingen in het Duitse Heilbronn en het Poolse Paznan te sluiten. In de zomer wordt ook duidelijk hoeveel medewerkers uit Vlaardingen uiteindelijk ergens anders onderdak zullen krijgen, binnen of buiten Unilever.

Gevoelig klap

Het vertrek van Unilever is een gevoelig klap voor de Vlaardingse economie. Veel plaatselijke ondernemingen leverden goederen voor het bedrijf of het personeel. Denk daarbij aan bloemisten, bakkers, taxibedrijven, hotels en andere toeleveringsbedrijven.

Unilever kent een lange geschiedenis in Vlaardingen. Bijna honderd jaar geleden rolde in Vlaardingen het eerste Sunlight-zeepje van de band. De fabriek, met onder andere een eigen voetbalclub en later een eigen tenniscomplex en diverse andere sport- en vrijetijdsclubs, telde rond de 1200 werknemers, veelal uit Vlaardingen, maar ook uit de regio.

Wetenschappers

In 1929 ontstond Unilever uit een fusie tussen het zeepbedrijf van de gebroeders Lever en de Margarine Unie. Daarna werkten wetenschappers in Vlaardingen aan tal van bekende merken en bedachten zij ook nieuwe producten zoals magere mayonaise van Calvé, de Bertolli Melange en diverse producten van het merk Knorr. Ook de bekende Magnum ijsje, in diverse smaken, werd bedacht in Vlaardingen.

Het vertrek van Unilever laat een terrein achter van 7 hectare, ingeklemd tussen de Olivier van Noortlaan, Galgkade en de Abel Tasmanlaan.

Toekomst

De toekomst van deze grond is nog niet duidelijk. Het plan van Unilever is om het complex te verkopen, waar de gemeente Vlaardingen nauw bij betrokken is, samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland.

Enkele plannen kwamen al in de wandelgangen voorbij. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan woningbouw en een verzamelplaats voor bedrijven.

Meer berichten