Rita anno 2019. Bijna 75 jaar, maar nog steeds heel ondernemend. (Foto: Jan de Jong)
Rita anno 2019. Bijna 75 jaar, maar nog steeds heel ondernemend. (Foto: Jan de Jong) (Foto: )

'Kanjer' Ria of Rita, ze is het allebei

door Bart van der Linden

VLAARDINGEN - Een groot applaus klaterde zondag 10 maart neer op Rita Young. De Vlaardingse zangeres werd gisteren 75 jaar en vierde dat uitbundig in de Stadsgehoorzaal met haar fans en collega-artiesten uit het vak. Rita met vrienden: een écht Vlaardings feestje vol zang en ballet van Noes Fiolet. Zelf bestempelt ze het als 'één van de grootste shows ooit' door haar georganiseerd. Met optredens van onder meer Saskia & Serge, Peter Strykes, Angelina Marseille en Perry Zuidam. Tijdens de show werd ook het 160-pagina's tellende boek 'Kanjer' over haar leven en haar nieuwe cd-single 'Liefde voor eeuwig', geschreven door Frans Bauer, gepresenteerd.

Al 57 jaar verwarmt Rita Young de harten van haar publiek. De voormalige zweminstructrice kent een glansrijke carrière, die wat haar betreft voorlopig nog wel even doorgaat. Ze begon al jong met optreden. "Als 17-jarig meisje ben ik begonnen als zangeres, toen ik optrad in een muziektent in het Oranjepark." Ze kon toen niet bevroeden dat ze dik 50 jaar later nog steeds op het podium staat. Young treedt nog regelmatig op, presenteert een programma bij Omroep Vlaardingen, organiseert dansmiddagen voor ouderen en zet zich al vele jaren in voor goede doelen. Op de vraag waardoor ze het al zo lang volhoudt én fit blijft, is ze duidelijk: "Gewoon door het te doen. Door op te treden kan ik alles aan. En wat is er mooier dan mensen blij te maken?"

Rustig vertellend neemt ze haar omvangrijke carrière door. Het zijn te veel hoogtepunten om op te noemen. Vandaar ook het boek, dat voor haar geschreven is door auteur en goede vriend Rein Wolters. Het is een geromantiseerde biografie, compleet met allerlei foto's uit haar leven. Wie het boek koopt, krijgt er nog een cadeautje bij. "Er zit een verzamel cd als bijlage in het boek, met veertien door mij uitgebrachte en geselecteerde nummers", zegt Young. Ze is er trots op. Net als op haar kleinkinderen William (13) en Gerrianne (15). Want behalve Rita 'de zangeres, presentatrice en organisator' is ze ook gewoon Ria 'de oppasoma, liefhebbende echtgenote en familiemens'. "William heeft een gedicht geschreven, wat hij heeft voordragen tijdens de show. Gerrianne maakte een tekening voor me. Ze voetbalt trouwens bij CWO. Voetbal staat bij haar op de eerste plaats."

Samen met haar man Jan runde ze ooit het artiestenbureau Young Entertainment. Hierbij bood ze artiesten als CB Milton, Frans Bauer en Marco Borsato een podium. "Ik zag Frans toen hij nog heel jong was. En Marco trad al bij mij op nog voordat hij de Soundmixshow in 1990 won." Young zong tijdens Rita met vrienden uiteraard haar nieuwe single. "Ik heb een platencontract ondertekend bij Vincent Produkties." Heel enthousiast wordt ze als ze het heeft over haar nieuwste ontdekking: John Paul Chacon. "Die is waanzinnig. Dat wordt een hele grote."

De muziekwereld heeft haar veel moois gebracht en nog steeds is ze bevriend met veel collega's. "Lee Towers is mijn beste vriend." Met haar middagshow 'Mag ik deze dans van u?' stimuleert ze ouderen in verzorgingshuizen in de regio om te bewegen. Dit doet ze samen met Argos Zorggroep. Ondanks alle uitstapjes blijft Young een zangeres. "Die zangcarrière is als een rode draad door mijn leven. De drive van het zingen helpt mij door alles heen." Nog even over zondagmiddag, waarbij één ding natuurlijk niet mag ontbreken: het bekende glaasje advocaat met slagroom. Want Rita Young koestert haar fans.

Meer berichten