Foto: Britt Planken
Foto: Britt Planken (Foto: )

Mr. Platenreus: Muziek op formaat

Walter Romberg mag met recht de Platenreus genoemd worden! Zowel zijn lengte als privécollectie zijn van formaat en zijn winkel aan de Hoogstraat is een walhalla voor liefhebbers van vinyl. Een platenzaak in Vlaardingen bleek een schot in de roos, maar als ware muziekfreak blijft het niet bij de verkoop. Platenreus doet voor het derde jaar op rij mee aan de internationale Record Store Day en Walter belooft voor zijn winkeldeur weer een geweldig mini-festival te organiseren met fantastische artiesten! Komende vrijdag staat er bovendien een primeur op de agenda: Platenreus presenteert een bijzondere artiest in De Kroepoekfabriek. "Ik wil Valentine weer in the picture zetten!"

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben opgegroeid in Vlaardingen West en de Indische Buurt. In de jaren 90 kreeg ik een huis in Schiedam en daar ben ik gebleven. Nu woon ik samen met mijn vrouw in Schiedam West, net over de grens."

Waarom geen platenzaak in Schiedam?
"Dat was geen bewuste keuze. De eigenaar van mijn winkelpand wist dat ik een enorme platencollectie had. Hij vond dat ik daar iets mee moest doen en bood me de ruimte aan. Die kans heb ik gegrepen. Ik ben begonnen met 900 van mijn eigen platen."

Hoe groot is jouw collectie dan wel niet?
"Het hele huis staat vol, ik heb alleen al 30.000 singles!"

Hoe is dat zo ontstaan?
"Vanaf mijn tweede jaar draaide ik zelf plaatjes op de platenspeler van mijn oma. Tom Jones, Pat Boone, dat soort muziek. In mijn pubertijd begon ik met singles verzamelen en draaide ik plaatjes op een campingdisco. Mijn DJ-naam werd Platenreus, gezien mijn lengte. Daarna ben ik als toetsenist in metalbands gaan spelen, maar het verzamelen ging door."

Hoe bevalt het ondernemen?
"Het was meteen een groot succes! Veel mensen die hier komen zijn klant van het eerste uur. Ik vind het heel leuk om mijn passie over te brengen op en te delen met mijn klanten."

Doen de streamingdiensten van tegenwoordig pijn in je hart?
"Ik zie Spotify en dergelijke als aanvullend. Klanten luisteren in de winkel regelmatig via hun telefoon hoe iets klinkt. De charme van vinyl versla je toch niet! Er zit meer dynamiek in, het klinkt alsof je zelf naast de artiesten staat."

Deze week gaat er iets bijzonders gebeuren, hè?
"In Nederland is Robby Valentine slechts bekend van zijn hit Over and over again uit 1991 en treed hij alleen op met zijn Queen tributes. Via via kwam ik in contact met de nicht van de gitarist van zijn band en ontdekte ik dat Valentine in Japan met zijn eigen glam- en stadionrock razend populair is. Dat wil ik met meer mensen delen! Vrijdagavond is het zo ver, Platenreus presenteert Valentine in De Kroepoekfabriek. Het wordt een hele gave, visuele show met waanzinnige muzikanten! Een aanrader voor fans van Queen en Adam Lambert.

En het is ook bijna weer Record Store Day (RSD)!
"Dat wordt vanwege de bouwwerkzaamheden naast mijn winkel nog spannend, maar als het goed is komt er een stelling voor de bands en gaat het mini-festival op 13 april gewoon door! Iedereen is welkom op de Hoogstraat en wordt sowieso weer super gezellig! En ik kan één optreden alvast verklappen: de Rotterdamse groep El Fatso."

Persoonlijk:
Naam: Walter Romberg
Leeftijd: 43 (20 april 1975)
Bekend van: Platenwinkel Platenreus aan de Hoogstraat
Woont: Met vrouw Manon en twee katten in een huis vol platen
Social media: Platenreus op Facebook en Instagram

Britt Planken
Meer berichten