Foto:

Het bijzondere talent van Rajacenna

Door Jet Jongepier

Met links én rechts kunnen tekenen

Rajacenna van Dam (25) maakt prachtige hyper realistische tekeningen. Het bijzondere is dat ze twee verschillende tekeningen tegelijkertijd maakt. De kundigheid die geniën zoals Albert Einstein en Leonardo da Vinci ook bezaten, daar beschikt deze jonge vrouw ook over. Tweedhandigheid is een zeldzaam fenomeen, slechts één procent van de wereldbevolking is rechts én linkshandig. ''Het geheim van tekenen is dat je echt de tijd ervoor moet nemen en geduld moet hebben'', vertelt ze.

Rotterdam/Vlaardingen - Vroeger wilde Rajacenna graag dierenartsassistent worden, maar dat heeft een andere wending genomen. Ze verdient nu haar brood met haar tekeningen. ''Het begon met kleine opdrachtjes, ik verkocht eerst tekeningen voor 70 euro." Nu ontvangt ze ongeveer 2000 euro voor één tekening. Daar is ze ongeveer 7 tot 10 dagen aan bezig.

Wegens gezondheidsproblemen is ze twee jaar uit de running geweest maar sinds een paar maanden is ze weer helemaal terug. ''Ik vond het verloren tijd en ik wilde sneller tekeningen kunnen maken, dus zocht ik naar een manier om sneller te tekenen. Toen probeerde ik het met twee handen en dat lukte'', zegt Rajacenna. Op haar zestiende begon ze met tekenen. Voor die leeftijd had Rajacenna niet veel met tekenen.

''Op school zeiden de kinderen wel altijd dat ik goed kon tekenen, maar daar deed ik niet echt iets mee.'' Tot dat ze op vakantie ging naar Italië en daar een straattekenaar bezig zag. ''Door die man wilde ik het ook eens proberen.'' Ze ging thuis meteen aan de slag.

Zelf zag ze haar talent niet echt. ''Toen ik de tekening aan familie en vrienden liet zien zeiden ze gelijk dat ik dit op internet moest plaatsen, dat heb ik toen ook gedaan en toen kreeg ik gelijk super veel reacties.'' Ze werd benaderd door een Amerikaanse uitgever en ''opeens zat ik in de tekenwereld'', zegt ze.

Het allerliefst maakt ze fantasy-tekeningen. ''Het leukste vind ik schrijven en tekenen, het creëren van dingen.'' Nu heeft Rajacenna getekend bij een Spaans agentschap en staan haar creaties op merchandise.

Meer berichten