Foto: Peter Spek

Kwaad bloed

Ik heb een beetje te doen met burgemeester Jetten. Wat krijgt zij allemaal over haar heen na de vorming, vorig jaar, van het nieuwe college en de gemeenteraad. Zij moet bij haar sollicitatie voor dit ambt gedacht hebben: Vlaardingen, dat is een vredig oud-vissersplaatsje, waar ik als voormalig officier van justitie de mannen en vrouwen in de politieke arena wel in toom kan houden.
De werkelijkheid is anders. Het begon allemaal al na de grote verkiezingswinst van ONS Vlaardingen en toen was ineens de SP niet meer de grootste partij. Dat zette kwaad bloed, zorgde voor forse tegenstellingen en boute uitspraken.

Dat leed leek geleden, maar toen de partij van oud-judoka Frans Hoogendijk twee leden verloor en die voor zichzelf begonnen, haalde Vlaardingen het landelijke nieuws, geholpen door de iconen Bassie en Adriaan.
De dertiende partij was geboren. Inmiddels bleek het door alle partijen opgestelde Raadsprogramma geen succes. Erger nog, de enige wethouder met ervaring in het nieuwe college, Arnout Hoekstra, stapte op om even later aan te geven dat hij naar Brussel gaat. Het onderzoek naar het functioneren van de gemeenteraad leverde een vernietigend rapport op.

In de aanloop naar het nieuwjaar ontstond commotie door het door Jetten zelf afblazen van de vreugdevuren. Er moesten camera's aan te pas komen om de veiligheid te waarborgen en dat allemaal in Vlaardingen. Ja, en dan krap twee weken geleden. Op een verjaardagsfeestje kreeg ik een appje met de mededeling 'Vlaardingse SP blaast eigen fractie op na ruzie'. De vier raadsleden stapten op en begonnen ook voor zichzelf.
Tja, dacht ik op dat moment. En Annemiek Jetten moet dit allemaal maar zien te mennen. De man en vrouw in de straat begrijpen daar overigens niets meer van. Geen SP meer en ook bijna geen PvdA meer in het altijd toch zo socialistische Vlaardingen. Wat kan Annemiek Jetten nog meer verwachten?

Meer berichten