Opname van het Vlaardingen-Cultuurpad in de (nog) groene Broekpolder. (Foto: Frans Assenberg)
Opname van het Vlaardingen-Cultuurpad in de (nog) groene Broekpolder. (Foto: Frans Assenberg) (Foto: )

GroenLinks schrikt van saneringsplannen Broekpolder

Frans Assenberg

Naar aanleiding van het artikel dat vorige week in deze krant stond over plannen van de overheid om de grond in de Broekpolder te saneren, reageerde GroenLinks als door een wesp gestoken. Gemeenteraadslid Neil Voorburg van de GroenLinksfractie gaat zich er sterk voor maken de polder groen te houden.

Vlaardingen - De voorgenomen saneringsoperatie is grootschalig en leidt tot een totale kaalslag. Ontoelaatbaar volgens GroenLinks, CDA, PvdA en D66. Voorburg: "De Broekpolder moet namelijk nog steeds groen blijven! In april 2005 bracht GroenLinks onder de noemer 'Duizend redenen om de Broekpolder groen te houden' een boekwerk uit. In dit boekje staan 1000, door Vlaardingers opgetekende, redenen om de Broekpolder groen te houden. Dat was het formele protest van de partij en vele Vlaardingers, tegen de voorgenomen bouw van 500 dure landhuizen in de Broekpolder. De provincie en stadsregio konden niet om deze duizend redenen heen en van woningbouw is het gelukkig nooit gekomen. De reden van sanering is verontreinigt havenslib dat in de jaren '50 van de vorige eeuw in het huidige Broekpoldergebied is gestort."
Volgens GroenLinks wordt er nu met de Provincie onderhandeld door verschillende partijen: Gemeente Vlaardingen, Staatsbosbeheer, DCMR, Hoogheemraadschap Delfland en de Federatie Broekpolder. Er zijn zeer uiteenlopende opties als ze gaan saneren. Voorburg: "Niets doen en dan op het moment dat er aanpassingen zijn saneren. Als andere uiterste een totale sanering met een leeflaag, waarbij kap onvermijdelijk is. En allerlei mogelijkheden er tussenin. De gevolgen van de voorgestelde, gehele en snelle sanering met een leeflaag heeft enorme consequenties. Er zal zeker 3 jaar lang gekapt en afgegraven moeten worden, wat betekent tien vrachtwagens per uur vijf dagen per week op en neer door de Broekpolder. Alle bomen, planten en dieren zullen hier verdwijnen. Na deze werkzaamheden is er totale kaalslag. Dan duurt het minimaal 30 jaar voordat de bomen volledig terug zijn gegroeid."

Meer berichten