Sociëteit Het Zeepaard viert dit jaar het 65-jarig jubileum en verwelkomt graag nieuwe leden. (Foto: Britt Planken)
Sociëteit Het Zeepaard viert dit jaar het 65-jarig jubileum en verwelkomt graag nieuwe leden. (Foto: Britt Planken) (Foto: Britt Planken)

Gezelligheid en een goed gesprek

Sinds enkele jaren bruist het weer binnen Sociëteit Het Zeepaard. Wekelijks komen de heren bijeen voor een borreltje, vermaak en een praatje. Er zijn ook volop leuke uitjes en dit jaar viert de club het 65-jarig jubileum.

Door Britt Planken

VLAARDINGEN - Het roer van Herensociëteit Het Zeepaard ging een paar jaar geleden om. "Het was een saaie boel geworden", zegt de huidige voorzitter Henk van der Linden. "We wilden op stap, dingen leren en niet alleen op onze bips zitten. Bedrijven en musea bezoeken, op de hoogte blijven van vernieuwingen en elkaar actief beter leren kennen." Het toenmalige bestuur dacht daar anders over en wilde de soos zelfs opheffen. De gloriedagen met wel honderd actieve leden waren immers een vage herinnering geworden, de gemiddelde leeftijd binnen de vereniging werd alleen maar hoger en dan moest de soos het voormalige clubgebouw ook nog verlaten. Ruud Anderson, lid en PR-vrijwilliger van Het Zeepaard, wist dat besluit samen met clubleden Henk van der Linden en Cor Maat tegen te houden. "We behaalden maar net een meerderheid, maar de soos was gered", vertelt Ruud. Met een nieuw bestuur brak een nieuw tijdperk aan. Sindsdien gaat de club regelmatig de deur uit. Zo werden vorig jaar onder andere het Joods Historisch Museum, een tuinderij en fysiopraktijk bezocht. Ook zijn er de jaarlijkse hoogtepunten, zoals het nieuwjaarsfeest en het einde van het 'soos-seizoen', dat traditioneel wordt afgesloten met de eerste haring. Af en toe mogen de vrouwen des huizes ook mee, maar de woensdagavonden zijn heilig. "Een avondje vrijaf", zegt Henk. Het Zeepaard maakt dan gebruik van gebouw 'Even' aan de Hogendorplaan. Hoe zo'n avond ongeveer verloopt? Eerst koffie en inleidend praten aan de lange tafel. Steevast wordt er daarna door een groot aantal mannen geklaverjast en gebridged, maar er zijn er ook bij die gewoon lekker toekijken of blijven kletsen. "Het moet voor iedereen leuk zijn", benadrukt de voorzitter. Die instelling werpt zijn vruchten af; de onderlinge band is erg goed geworden en nieuwe leden horen er snel bij. "Je weet wat je aan elkaar hebt", zegt lid Gerben Wierda. Om elkaar nog beter te leren kennen, moedigen de clubleden elkaar aan om zelf presentaties over boeiende onderwerpen te geven. Dit jaar viert Het Zeepaard haar 65-jarig jubileum. Een mooi moment om nieuwe leden te verwelkomen. Ondanks dat de club louter voor het mannelijk geslacht is bedoeld, zijn het vaak de dames die nieuwe leden aandragen. Ruud lacht: "Het zijn meestal de vrouwen die pushen. Ik heb zelf eerst ook drie keer nee gezegd, maar als je eenmaal geweest bent vind je het zo leuk, dan blijf je voor altijd komen." Heren die houden van een goed gesprek en gezelligheid zijn van harte uitgenodigd om eens een woensdagavond bij te wonen.

Wie interesse heeft in Het Zeepaard kan contact opnemen met r.anderson4@upcmail.nl Zie voor meer informatie www.societeithetzeepaard.wordpress.com

Britt Planken
Meer berichten