Jolanda Dekker (links) en Suzanne de Hoop zorgen dat kankerpatiënten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd (Foto: Peter Spek).
Jolanda Dekker (links) en Suzanne de Hoop zorgen dat kankerpatiënten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Loket voor vragen van kankerpatiënten

door Peter Spek

Multidisciplinair Netwerk Oncologie

Het krijgen van de diagnose kanker is voor de patiënt, maar ook voor zijn naaste omgeving een ingrijpende mededeling. Behandelingen, besprekingen met artsen en specialisten, maar ook het traject van herstel vergt veel energie van de patiënt. Vaak zien zij in de wirwar van regels geen uitweg. Ook het aanbod van mogelijke behandelingen is legio. Om deze patiënten te ontzorgen is het Multidisciplinair Netwerk Oncologie Vlaardingen opgericht.

Vlaardingen - "Ik zag als fysiotherapeut patiënten binnenkomen die verstrikt waren geraakt in de vele regels en paramedische behandelingsmogelijkheden. Zij liepen vaak van het kastje naar de muur. Juist in zo'n situatie, waarin deze patiënten kwetsbaar zijn, is dat een extra belasting en is het niet bevorderlijk voor een goed herstel", zegt Jolanda Dekker die vorig jaar de stap zette om te komen tot de oprichting van een Multidisciplinair Netwerk Oncologie in Vlaardingen. "Zeg maar een loket waar deze patiënten terecht kunnen voor alle vragen rond hun ziekte. Wij verwijzen de patiënten naar de juiste paramedische behandelaars. Als het kan zo dicht mogelijk bij huis. Wij ontzorgen op deze manier deze patiënten zodat zij en hun omgeving zich helemaal kunnen richten op het herstel." De ervaring die Jolanda Dekker opdeed als fysiotherapeut, hoorde zij ook van andere zorgaanbieders en het idee voor het opzetten van een Multidisciplinair Netwerk Oncologie was geboren. Dit is in Nederland nog een vrij onbekende vorm van zorg aanbieden.

Jolanda Dekker zag kans in korte tijd een scala van zorgaanbieders aan zich te binden. Zij zagen deze bundeling van krachten wel zitten. Het gaat om aanbieders gespecialiseerd in oedeem- en oncologiefysiotherapie, diëtetiek, ergotherapie, oncologie verpleegkunde, verstrekken van therapeutische elastische kousen, logopedie, psychosociale ondersteuning en Thuiszorg. "De leden van het netwerk hebben ruime ervaring in werken met mensen met kanker. Om goed van elkaar te weten waar wij elkaar in kunnen aanvullen, komen wij dan ook regelmatig bij elkaar", aldus Jolanda Dekker. Veelal worden deze behandelingen voor kankerpatiënten door de zorgverzekeraar vergoed. De Vlaardingse heeft haar praktijk ondergebracht in Fysiotherapie Het Weeshuis aan de Westhavenkade. Jolanda Dekker denkt dat het Multidisciplinair Netwerk Oncologie de zorgverzekeraars maar ook de ziekenhuizen geld kan besparen. "De patiënt gaat nu rechtstreeks op onze aanwijzing naar de juiste behandelaar en hoeft voor deze informatie niet terug te komen op een spreekuur bij een arts of specialist in het ziekenhuis of bij andere zorgaanbieders."
De Vlaardingse weet overigens waarover zij praat. "Door mijn eigen ervaringen heb ik de moeilijke weg van behandelingen en herstel aan de lijve ondervonden en dat heeft mij gesterkt om het voor andere patiënten wat gemakkelijker te maken." Het Multidisciplinair Netwerk Oncologie is te bereiken via www.munov.nl of Jolanda Dekker: 06-19606907.

Meer berichten