Gelegenheidsorganist Henk Brobbel in het orgel van De Windwijzer, voor heen de Oosterkerk (Foto: Frans Assenberg).
Gelegenheidsorganist Henk Brobbel in het orgel van De Windwijzer, voor heen de Oosterkerk (Foto: Frans Assenberg). (Foto: Frans Assenberg)

Henk Brobbel bespeelt orgel Windwijzer

door Frans Assenberg

Henk Brobbel bespeelt regelmatig het orgel van de Oosterkerk aan de Schiedamseweg, beter bekend als De Windwijzer. Het imposante werktuig werd de laatste jaren amper bespeeld en dat doet het instrument geen goed. Brobbel vindt dat het behouden moet worden.

Vlaardingen - Henk Brobbel is geboren en getogen Vlaardinger: "Ik ben bij toeval dit orgel gaan bespelen. Mede omdat ik weet dat het niet of nauwelijks gebruikt wordt. Ik hoorde dat het mogelijk was om het incidenteel te mogen bespelen en dat doe ik nu twee jaar. Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties. Het moet soms even bespeeld worden, zodat het stof eruit kan waaien. Nee, ik ben geen organist, ik speel alleen heel graag orgel. Ik heb met de Oosterkerk een gevoelsmatige band, want organist meneer Polderman heb ik goed gekend. Bovendien ben ik hier gedoopt en getrouwd. Mijn vader en mijn grootvader hebben de opening ervan nog meegemaakt."

De liefde voor het kerkorgel is volgens Henk Brobbel later ontstaan: "Mijn vader was een enorme orgelliefhebber. Toen ik 12 jaar was, verhuisden we naar Maassluis. In Maassluis had je de twee bekende organisten, van respectievelijk de Groote Kerk en de Immanuelkerk, Feike Asma en Koos Bons. "In de tijd dat ons oude harmonium werd vervangen door een zogenaamd Electronicum (elektronisch orgel) schoot er geen geld meer over om mij les te laten nemen. Ik heb het mijzelf in die tijd met klasgenoot Piet Vogel aangeleerd. Eerst met drie vingers en vervolgens met alle vingertjes. Toen ik uiteindelijk les ging nemen, was ik daardoor verprutst, want mijn leraar sloeg mij echt regelmatig op mijn vingers. Voor een argeloze toehoorder klinkt mijn spel nu wel acceptabel."

Volgens Brobbel gaat dit kerkorgel 'heel zachtjes achteruit'. Het laatste groot onderhoud was in 2012 en na het vertrek van de Nederlands Gereformeerde Kerk in 2014, die het orgel gebruikte, is in feite het orgel nooit meer gebruikt. Twee jaar geleden kreeg ik toestemming van De Windwijzer het orgel regelmatig te bespelen. Dat doe ik met alle plezier." Het orgel is nog in zijn originele staat en dat is uniek. Het is gebouwd in 1935 en is redelijk goedkoop van opbouw. Een rondgang door het enorme muziekinstrument leert dat het nodig een grote beurt nodig heeft. Na het beklimmen van een smal en steil trapleertje is te zien dat sommige orgelpijpen aan het wegzakken zijn. Hetgeen volgens Henk te maken heeft met de samenstelling van het pijpmateriaal en het harde stoken in het gebouw. "Dit Standaartorgel komt uit Schiedam en is historisch van belang want het is een vertegenwoordiging van de jaren dertig van de vorige eeuw. De dingen die kapot zijn, kun je wel vervangen maar dat kost wel wat. En dat geld is er niet. Ik hoop dat dit ooit door middel van een actie of iets dergelijks hersteld kan worden. Alles bij elkaar zal dat ongeveer 35.000 euro kosten. Als je het vijf jaar met rust laat, kun je het bij de vuilnisbak zetten!"

Meer berichten