Foto: Annette Wielaard

Hulp aan leeftijdsgenoten in India

door Peter Spek

Het project Tulip Garden Home van de stichting Derde Wereld Hulp is bij de docenten van het Geuzencollege niet onbekend maar voor de leerlingen die stage lopen in de leerwinkel Lokaal97 op de Hoogstraat, is het een grote schok als zij op een film zien hoe leeftijdsgenoten in de stad Vijayawada aan de oostkust van India moeten leven. Zij hadden dan ook geen enkele moeite om het sponsorbedrag van 1010 euro, bijeen gebracht door de verkoop van tweedehands spulletjes uit de winkel, aan dit goede doel te schenken.

Vlaardingen - Niet voor niets ontving de Vlaardingse school onlangs het predicaat Excellente School van de Onderwijsinspectie, omdat dit soort acties in het kader van burgerschap de leerlingen aanspreekt. "Inmiddels hebben wij als Geuzencollege in de loop van de jaren dit project in India al voor bijna 100 duizend euro gesteund'", zegt teamleider René Gillemans van het Geuzencollege van de locatie Westwijk met trots in zijn stem.

De drie leerlingen Sean Verheul, Sonay Mermer en Ricardo Vink, die de afgelopen drie maanden stage liepen in de leerwinkel op de Hoogstraat, zijn onder de indruk van de film die Martin de Groot van de stichting Derde Wereld Hulp laat zien. "Tulip Garden Home is door ons in 2006 gebouwd voor HIV-positieve of Aidswezen. Deze kinderen worden nog steeds niet geaccepteerd in deze regio van India en worden zelfs door hun familie verstoten", vertelt Martin de Groot. "Het zijn kinderen zonder kansen, meestal ondervoed, die vaak uit erbarmelijke omstandigheden komen en soms letterlijk uit de goot zijn gehaald."

Ricardo Vink, één van de drie leerlingen in de leerwinkel, zegt onder de indruk te zijn van de film en de leefomstandigheden in India. "Dan hebben wij het hier toch maar erg goed, met voldoende eten, goede medische zorg en onderwijs om onze toekomst veilig te stellen, die kinderen in India ontberen dat allemaal." Maar er is hoop. Door de steun onder andere uit Vlaardingen door het Geuzencollege aan de stichting Derde Wereld Hulp is er grote vooruitgang geboekt. "Zeker qua gezondheid, welzijn en zelfvertrouwen", zegt Martin de Groot, die regelmatig een bezoek brengt aan Tulip Garden Home in India. "Inmiddels zijn er al veel kinderen aan een succesvolle vervolgopleiding begonnen." Ricardo Vink heeft de afgelopen drie maanden veel geleerd in de winkel. "Wij maken nu in de praktijk mee wat het is om een winkel te runnen met het ontvangen van de klanten, het bijhouden van kas en zorgen dat er voldoende spullen zijn, maar ook samenwerken met je medeleerlingen." Op de achtergrond kijken de twee docenten van het Geuzencollege, Annette Wielaard en Sylvia Feldmann, mee of de leerlingen het werk in de winkel goed uitvoeren en sturen zo nodig bij.

In Lokaal97 zijn tweedehands spullen te koop. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Vlaardingers met overtollige spullen zijn op dit adres ook welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden