Er is altijd veel strijd te zien op de tatami van het Groot Vlaardingen judotoernooi in sporthal Holy (Foto: Peter Spek).
Er is altijd veel strijd te zien op de tatami van het Groot Vlaardingen judotoernooi in sporthal Holy (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Hoog aangeschreven judotoernooi

door Peter Spek

Voor de 39e keer staat aanstaande weekend het Groot Vlaardingen Judotoernooi op het programma in sporthal Holy aan de Korhoenlaan, en is daarmee één van de langst lopende sportevenementen in Vlaardingen. Met niet minder dan 550 deelnemers, afkomstig uit binnen- en buitenland, staat het toernooi nog altijd bij de judoka's hoog aangeschreven.

Vlaardingen - Aad Zonneveld, voorzitter van de organisatie-commissie en al betrokken bij de eerste editie, kijkt reikhalzend uit naar de start. "Dat is altijd spannend. Zijn alle materiaal op tijd aanwezig, is het jurykorps compleet en werkt de elektronica goed. Aanstaande vrijdag beginnen wij al met de opbouw van de zaal en zaterdagmorgen om 10.00 uur moeten de eerste wedstrijden beginnen. Vaak een race tegen de klok, maar met een leger vrijwilligers moet het ook dit jaar weer lukken", laat Aad Zonneveld aan de vooravond van het toernooi weten.

Topjudo

Zowel zaterdag als zondag is er topjudo te zien in de sporthal van judoka's onder de 18 jaar. "Ook dit jaar geen senioren op de tatami. Dat vergt te veel van de organisatie", zegt de Vlaardinger. Aad Zonneveld dacht de resultaten in de zaal via het elektronisch scorebord te verwerken.

Ik moet weer gebruikmaken van houten borden

Een wijziging van de judobond met het jureren zorgde er echter voor dat hij op zoek moest naar de houten scoreborden uit een grijs verleden. "Geld om de huidige borden aan te passen hebben wij niet, daarom moet ik weer gebruikmaken van die houten borden, waar handmatig het resultaat op moet worden gezet, maar het is niet anders, het vergt wat meer tijd, dat is het enige nadeel."

Traditie

Ook blikt Aad Zonneveld alvast vooruit naar volgend jaar. "Dan staat de 40e editie op het programma en ik heb mijn mede-organisatoren al laten weten, dat ik er dan punt achter zet. Ik vind het na 40 edities wel genoeg, maar ik weet niet of er een opvolger staat te wachten. Het zou jammer zijn als er aan deze judo traditie in Vlaardingen een einde zou komen." Naast de strijd om de prijzen, staat er voor zaterdagavond een bijzonder evenement op het programma. "Een kata judo clinic. Dat is geen wedstrijdvorm, maar de formele manier om de judotechnieken eigen te maken. Prachtig om te zien hoe de judoka's daarmee omgaan."

Meer berichten