Jim Bouman ruilde zijn bestaan in Vlaardingen in om voor een langdurig verblijf in Japan te kiezen. (Foto: Peter Spek)
Jim Bouman ruilde zijn bestaan in Vlaardingen in om voor een langdurig verblijf in Japan te kiezen. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Japan is het tweede thuisland van Jim

Tijdens zijn studie Internationale Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit maakte Vlaardinger Jim Bouman kennis met Japan. Voor zijn afstudeerproject regelde hij een stageperiode om verder kennis te maken met dat land. Het bleek een schot in de roos. Jim Bouman raakte in de ban van Japan en na zijn stageperiode was het voor hem duidelijk. Ik ga daar werken en hij solliciteerde bij Pasona, een uitzendbureau, dat juist plannen had om het eiland Awaji op de kaart te zetten om de werkgelegenheid en het toerisme weer nieuw leven in de blazen. Inmiddels een jaar verder is Japan zijn tweede thuisland geworden.

Door Peter Spek

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in het toenmalige Holy Ziekenhuis en opgegroeid in Vlaardingen. Ik woonde met mijn ouders aan de Gedempte Biersloot en later aan de Riouwlaan, waar zij nog steeds wonen. Als ik uit Japan kom voel ik mij daar thuis."

Voel je je een echte Vlaardinger?

"Ik ben er geboren en getogen en veel van mijn vrienden en vriendinnen wonen hier. Die band bestaat nog steeds, maar ik voel mij meer een Rijnmonder. Na mijn basisschool-periode in Vlaardingen ben ik naar het Stedelijk Gymnasium in Schiedam gegaan en daarna naar de Universiteit in Rotterdam. Mijn blik is niet zo gericht op Vlaardingen, maar meer op de regio.

Trots op Vlaardingen?

"Trots? Eerder dankbaar dat ik in Vlaardingen ben opgegroeid. Een stad die mij gevormd heeft tot degene die ik nu ben. Ik kom er graag omdat mijn schooltijd en sportverleden er ligt bij Victoria'04 en bij de sportschool van Tino Hoogendijk. Dat geeft mij een goed gevoel."

Wat is het mooiste plekje?

"Klinkt misschien vreemd, maar de omgeving waar ik ben opgegroeid hier aan de Riouwlaan, maar natuurlijk ook de Broekpolder. Die heeft voor mij een aantal geheime plekjes."

Japan is je tweede thuisland?

"Dat mag je wel zeggen. Op het Awaji-eiland doe ik ontwikkelingswerk. Met een groep internationale medewerkers van het bedrijf Pasona hebben wij een jaar gewerkt om een verouderde winkelstraat met honderd panden nieuw leven in te blazen. Het bestond een derde uit woningen, een derde uit winkels en een derde stond leeg. Met onze westerse ideeën zijn wij aan de slag gegaan."

En succes geboekt?

"In het afgelopen jaar hebben wij grote stappen gezet, maar de Japanse cultuur is nogal naar binnengericht. Men staat niet zo snel open voor nieuwe ontwikkelingen, maar als je eenmaal het vertrouwen hebt gewonnen, kan je niet meer stuk. En dat was het eerste waaraan gewerkt moest worden en dat is gelukt."

Ook voor Vlaardingen een optie?

"De Hoogstraat zou ik graag onderhanden willen nemen. Ik trof in Japan eenzelfde situatie aan. Een mix van wonen en winkels is de oplossing, maar dat consequent beleid is nodig."

En nu verder?

"Ik heb een contract gekregen voor vijf jaar. Ik ga nu als projectleider internationale groepen formeren die dit soort werk in andere steden ontwikkelen. De mensen van Pasona geven mij het vertrouwen deze projecten op te zetten en daar ben ik erg blij mee."

Nog spannen de dingen te verwachten?

"Ja de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. Ik heb mij daarvoor opgegeven als vrijwilliger. Als sportliefhebber wil ik dat een keer meemaken en dan zo dichtbij en het voordeel is, ik spreek en schrijf Japans.

Meer berichten