Geflankeerd door twee kleinkinderen zit VRB-oprichter Huug Paalvast verbaasd en trots te zijn over de eer die hem ten deel viel.
Geflankeerd door twee kleinkinderen zit VRB-oprichter Huug Paalvast verbaasd en trots te zijn over de eer die hem ten deel viel. (Foto: Persgroep/gsv)

Reddingsbrigade verrast VRB-pionier Huug Paalvast

Huug Paalvast is er de man niet naar om een plaats in het zonnetje te claimen. Dat deed hij in zijn actieve jaren eigenlijk alleen op het 's-Gravenzandse strand waar de Vlaardinger als hoofd strandwacht de golven en de kopjes van zwemmers in de verrekijker hield.

Door Gerard S. Verver

Vlaardingen - En bij de Vlaardingse Reddingsbrigade waarvan hij oprichter was en later ere-voorzitter. Tijdens de nieuwjaarsreceptie schudde hij handjes en werd vervolgens het middelpunt van een terechte huldiging.

De inmiddels 88-jarige moet de bui hebben zien hangen. Zeker op het moment, dat twee bestuursleden van de Reddingsbrigade Nederland binnenstapten. Dat was niet omdat één van de hen, Peter Ouwendijk, ooit door Paalvast was opgeleid tot strandwacht. Ze waren sowieso al 'vrienden voor het leven'. Zijn komst had namelijk alles te maken met zijn lange staat van dienst aan het strand en de oevers van dit waterrijke landje.

Te gek

"Toen ik in 1964 de Vlaardingse Reddingsbrigade oprichtte, was er niets, dat op zo'n club redders leek. Te gek eigenlijk", kijkt hij terug naar zijn pionierstijd. Inmiddels had Ouwendijk hem duidelijk gemaakt, dat hij na 43 jaar actieve dienst als bondsofficial gepromoveerd was tot ere-official. Het leek als of hij bloosde.

"Diep in zijn hart", weet VRB-voorzitter Peter Jansen, "zou hij zo weer zijn plaats aan de rand van het zwembad willen innemen."

Meer berichten