Hans Verheij verlaat het Franciscus Vlietland na 31 jaar gewerkt te hebben als neuroloog in het ziekenhuis (Foto: Peter Spek).
Hans Verheij verlaat het Franciscus Vlietland na 31 jaar gewerkt te hebben als neuroloog in het ziekenhuis (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Weemoedig afscheid Hans Verheij

door Peter Spek

31 jaar gewerkt als neuroloog

Neuroloog Hans Verheij sluit vrijdag 14 december definitief de deur van zijn spreekkamer in het Vlietland Ziekenhuis. De Vlaardinger heeft dan 31 jaar gewerkt als neuroloog, eerst in het Holy Ziekenhuis en later in het fusieziekenhuis in Schiedam. Hij sluit de deur met een goed gevoel, maar wel met een beetje weemoed.

Vlaardingen - "Ik moet nog wel even aan het idee wennen om niet meer op de fiets te stappen en naar het ziekenhuis te rijden. Ik zal het missen, alhoewel de weekend- en nachtdiensten vaak geen pretje waren", is zijn eerste reactie op zijn aangekondigd afscheid in het ziekenhuis.

Al op jonge leeftijd wilde Hans Verheij dokter worden. "Ik was erg geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en al vroeg riep ik thuis dat ik dokter wilde worden, daar was geen discussie over mogelijk", begint hij zijn levensverhaal. Dat idee kreeg gestalte toen hij geneeskunde ging studeren en na zijn algemene opleiding tot arts koos voor de neurologie. Na zijn studie zocht hij werk en kwam terecht in het Holy Ziekenhuis.

Vastigheid

Daar kijkt hij met tevredenheid op terug. "Een overzichtelijke tijd", moet ik zeggen. "Een kleinschalig ziekenhuis waar iedereen iedereen kende. Ik heb daar een geweldige tijd doorgebracht met zowel patiënten als collega's en personeel". Hans Verheij heeft nooit de drang gehad te verkassen.

"Dat veel collega's dat wel hebben gedaan en het tegenwoordig een gemeengoed is in de medische wereld om van het ene naar het andere ziekenhuis te hoppen. Ik houd van vastigheid, ook na de fusie van de ziekenhuizen in Vlaardingen en Schiedam en het samengaan met Fransiscus Ziekenhuis in Rotterdam."

De neuroloog is nog maar één van de weinige specialisten die het zolang in één ziekenhuis heeft uitgehouden.

"Als ik om mij heen kijk is dat inderdaad het geval. Ik heb met plezier hier altijd gewerkt."

Digitaal

De veranderingen in de neurologie, maar ook bij andere specialismen, is erg snel gegaan de laatste jaren.

Neuroloog Hans Verheij: "Dat mag je wel zeggen. Liep ik vroeger in het Holy Ziekenhuis met mijn mappen onder mijn arm naar een collega of patiënt, nu is alles gedigitaliseerd. Kijk maar, mijn bureau is leeg, alles staat in de computer. Een wereld van verschil en misschien maar goed ook. Er is natuurlijk nu veel meer mogelijk dan in de tijd toen ik begon als neuroloog."

Ook de patiënt is veel mondiger geworden en kan zelf veel op internet opzoeken.

"Dat zorgt er wel voor, dat ik de patiënt vaak moet overtuigen dat mijn voorgestelde behandeling de beste is. Dat houd je wel scherp moet ik zeggen."

Het afscheid nemen zal moeilijk zijn na 31 jaar werken.

"Maar ik kijk wel uit naar mijn vrije tijd met zeilen en golfen en aandacht schenken aan mijn acht kleinkinderen, dat zal het weemoedige gevoel snel doen verdwijnen is mijn verwachting."

Meer berichten