Dirk Jan (links) en Eric van der Ende hangen samen met hun moeder de haringschub in het haringbeeld op de Westhavenkade (Foto: Privé).
Dirk Jan (links) en Eric van der Ende hangen samen met hun moeder de haringschub in het haringbeeld op de Westhavenkade (Foto: Privé). (Foto: Privé)

Haringschub ter nagedachtenis

door Peter Spek

Vlaardingen - Steeds meer Vlaardingers ontdekken het haringbeeld op de Westhavenkade van de Rotterdamse kunstenares Corinna de Jong. Vlaardinger Jos Lukassen gaf opdracht tot het vervaardigen van dit haringbeeld, waar met een haringschub aandacht kan worden gegeven aan bijzonder moment.

Dat deden onlangs Dirk Jan en Eric van der Ende met hun moeder ter nagedachtenis aan de op 13 mei van dit jaar op 82 jarige leeftijd overleden echtgenoot en vader Dick van der Ende. "Hij was de man onder andere achter de organisatie van het eerste Haring en Bierfeest in 1973 en dat werd gehouden in de aanloop naar de viering van 700 jaar stadsrechten van Vlaardingen", zegt Dirk Jan van der Ende. "Dit eerste Haring en Bierfeest stond gepland op de Oosthavenkade maar doordat het de gehele ochtend regende werd besloten het onder de Lijnbaanhallen te houden die net waren gerestaureerd", weet de Vlaardinger zich nog te herinneren. "Maar om half twee brak de zon door en werd het een waar volksfeest met draaiorgels en natuurlijk met haring en bier. Om die geschiedenis vast te leggen voor het nageslacht besloten Dirk Jan, Eric en hun moeder een haringschub te laten maken en deze aan te brengen in het haringbeeld.

Meer berichten