Marion Martijn (rechts), Lianne van Rijn (midden) en Centine van der Sar maken van het concert een feestelijke uitvoering (Foto: Peter Spek).
Marion Martijn (rechts), Lianne van Rijn (midden) en Centine van der Sar maken van het concert een feestelijke uitvoering (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

Honderd jaar liefde voor zang en muziek

door Peter Spek

De liefde voor muziek zit diep bij de ruim 90 leden van Gloria Toonkunst. Het Vlaardingse koor sloot de viering van het 100-jarig bestaan af op zaterdag 17 november met een bijzonder concert in de Grote Kerk op de Markt. De componisten Bach en Vivaldi speelden die avond een belangrijke rol.

Vlaardingen - "Het vieren van een jubileum, zeker een 100-jarig bestaan, moet een feestelijke gebeurtenis zijn", zegt voorzitter Marion Martijn.

"Daarom hebben wij drie stukken op ons repertoire gezet op die avond die dat ook uitstralen met het Magnificat van Johann Sebastian Bach en twee werken van Antonio Vivaldi, Laura Jeruzalem en Gloria. Dat zijn drie voor ons feestelijke muziekstukken en dat willen wij nadrukkelijk laten horen aan ons publiek."

Gloria Toonkunst werd zaterdag 17 november bijgestaan door het begeleidingsorkest Accompagnato, de sopranen Mariet Kaasschieter en Esther Ree, de alt Annette Vermeulen, tenor Adrian Fernandes, bas Johannes Vermeer en organist Arjen Leistra.

"Het geheel stond onder leiding van onze dirigent Bas van Houte, die inmiddels twee jaar aan ons koor verbonden is en zijn stempel al nadrukkelijk heeft gedrukt op ons repertoire", aldus Marion Martijn, die zelf alweer drie voorzitter is van Gloria Toonkunst.

Over belangstelling heeft het Vlaardingse koor niet te klagen. Lianne van Rijn is relatief pas kort lid van het koor. "Ik heb al in diverse andere koren gezongen, maar nog nooit oratorium muziek. Dat wilde ik nog wel, daarom heb ik die stap bijna twee jaar geleden gezet naar Gloria Toonkunst en ik heb daar geen spijt van. Gloria Toonkunst is een koor dat je omarmt", vertelt zij uit ervaring.

Centine van der Sar zingt al wat langer. "Ik ervaar het als een grote familie, en ik kijk elke week weer uit naar de repetitie. Het is een warm bad waarin ik terecht ben gekomen."

Natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken. "Zaak is dat wij het ledental op peil houden door aanvulling met jonge leden, dat is een van de speerpunten in onze visie voor de komende vijf jaar, waarbij wij ook proberen een nieuw publiek aan te trekken door op zondagmiddag een concert te geven in de Bethelkerk."

Kippenvel

Hoogtepunten zijn er veel geweest in die afgelopen honderd jaar. Marion Martijn noemt het concert in De Doelen en in Parijs in de Sacre Coeur en de Notre Dame en de koorreis naar Leipzig.

"De recente buitenlandse reis met een optreden onder de Menenpoort in Ieper tijdens de Last Post ter herdenking van ruim 54 duizend vermiste soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zorgde voor kippenvel bij ons", besluit Marion Martijn.

Meer berichten