"Vergeleken met de winkels op de oude Hoogstraat waren de nieuwe winkelpanden van de Fransenstraat super modern. (Foto: Met dank aan Oud Vlaardingen)
"Vergeleken met de winkels op de oude Hoogstraat waren de nieuwe winkelpanden van de Fransenstraat super modern. (Foto: Met dank aan Oud Vlaardingen)

Historisch: gezellige tijd in de Fransenstraat

VLAARDINGEN - Dit is de Fransenstraat, met zijn gezellige kleine winkeltjes, schrijft Ger Karnaat over de historische raadfoto van vorige week. "Aan de overzijde is nu Triangel. Het was een van eerste winkelrijtjes, met erachter de Waalstraat. Voor liep het over in de Kuiperstraat, zo naar het Liesveld.

Ook Gerda de Graaf hoefde niet lang over de foto na te denken. "Heel lang geleden heb ik daar mijn man leren kennen in het clubgebouw van het CJV in de Fransenstraat. Ik parkeerde daar altijd mijn brommertje voor een van de winkels, niet wetende dat wij samen jaren later een winkel zouden beginnen, ja wel in de Fransenstraat.

"In de begin jaren woonden we boven de winkel, later werd het woon huis magazijn en gingen we elders wonen. Al 26 jaar winkelen wij op die plek en we koesteren heel veel goede herinneringen aan die straat."

Grote vogels

Ria Figee-Boer herinnert zich de vele mooi vogeltentoonstellingen in Triangel. "Alle grote vogels werden na het keuren in verlichte vitrines over gezet, opgesierd met dennengroen. Dat was een heel gezellige tijd."

Hanno de Iongh, Cees Liebrechts, Jeroen Sterken, Adri Hoek-Gravendeel, Ineke Martens en Arie van Leerdam herkenden de Fransenstraat ook.

Jan Imhoff stelt dat de Fransenstraat hier net geopend was in de jaren zestig. "Ik weet nog wel dat wij nogal eens kleding kochten bij Jan de Koning, een zaak die nu Leon heet."
"Hier om de hoek ben ik geboren", schrijft B. Ruigrok. "Maar toen stonden er nog armenhuisjes."

Super modern

Wat ziet het er nog maagdelijk uit, schrijf broer Paul Ruigrok. "Vanuit ons huis keek ik toe tijdens de opening van dit miniwinkelcentrum op een destijds kaal Veerplein. Zo verdween de kermis naar het feestterrein."

Ook Stineke Ruigrok (ook familie?) reageert. "Zelf ben ik geboren en getogen in het historische gedeelte van het Leskipand op Hoogstraat 208. Achter onze woning was een grote tuin, die uitkwam in de Kuiperstraat.

"De afbraak van de oude huizen daar en de nieuwbouw van de Fransenstraat hebben wij zodoende van dichtbij meegemaakt. Het was een grote verandering vergeleken met het oude Veerplein, waar altijd de kermis was. Vergeleken met de winkels op de oude Hoogstraat waren de nieuwe winkelpanden van de Fransenstraat super modern."

FICO

Ger van Borden herinnert zich er een naaimachinewinkel. "Dan kon je buiten op een knop drukken en ging er een naaimachine in de etalage", schrijft hij.

Gerrit van Embden zat vlakbij op de Van Kampenschool. "De speelplaats was aan de kant van de Fransenstraat. Naast de school zat kolenboer van de Willigen. De ingang van de school was in de Hofjesstraat, oorspronkelijk Hofjeslaan.

"Op de hoek van de Fransenstraat-Kuiperstraat zat vroeger de herenzaak van Van de Borden. In de Fransenstraat was ook de filmzaal van de FICO."

Nieuwe foto

De opgave voor komende krant vindt u hieronder:

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden