Vlaardinger van de Week: 'Goede muziek maakt gelukkiger'


Toch vind ik het hier mooi. Vooral de Markt en de Grote Kerk. De plek waar de stad ooit begon als terpdorpje. En de Westhavenkade, daar woonde mijn oudoom Ben Vogel in een huis dat mijn overgrootvader ooit kocht. Met mijn eerste bandje speelde ik voor zijn deur op feestdagen. Nu woont mijn zusje daar." (Foto: Britt Planken)
Toch vind ik het hier mooi. Vooral de Markt en de Grote Kerk. De plek waar de stad ooit begon als terpdorpje. En de Westhavenkade, daar woonde mijn oudoom Ben Vogel in een huis dat mijn overgrootvader ooit kocht. Met mijn eerste bandje speelde ik voor zijn deur op feestdagen. Nu woont mijn zusje daar." (Foto: Britt Planken)

Vlaardinger van de Week: 'Goede muziek maakt gelukkiger'

VLAARDINGEN - Merlijn Kerkhof (30) is de zoon van Amazing Stroopwafel Wim Kerkhof en sinds zijn middelbare schooltijd gek op klassieke muziek. Om anderen wegwijs te maken in het genre en te laten genieten van de muziek, schreef hij het boek 'Alles begint bij Bach', dat door muziekcritici massaal wordt geprezen. "Ik probeer een gids te zijn in een dichtbebost gebied waar men moeilijk de weg kan vinden. Het is leuk om te lezen voor kenners, maar zeker ook interessant voor de leek!"

Door Britt Planken

Waar stond je wiegje?

"In de Oranjestraat in Vlaardingen. Dat huis was zo klein dat mijn moeder in de woonkamer moest bevallen, anders paste mama, papa, de voedvrouw en ik niet in de kamer."

Een echte Vlaardinger?

"Ik woon al jaren in Utrecht, maar voel me nog wel Vlaardinger. In Utrecht weten mensen niet waar Vlaardingen ligt, dus dan zeg ik voor het gemak dat ik uit Rotterdam kom. Als ik in Rotterdam ben, zeg ik wel Vlaardingen. Inmiddels zie ik het zo: ik kom uit 010."

Ben je trots op je stad?

"Als ik vroeger Bassie en Adriaan op tv zag, zei ik: die komen uit dezelfde stad als ik! En bij het zien van de Visbank in Madurodam dacht ik: we doen ertoe! Dat is nu wel minder. Ik ben niet trots, maar wel erg gehecht aan de stad."

Wat is het mooiste plekje?

"Ik houd van oude gebouwen, geschiedenis en architectuur. Utrecht heeft dat veel meer dan Vlaardingen. Toch vind ik het hier mooi. Vooral de Markt en de Grote Kerk. De plek waar de stad ooit begon als terpdorpje. En de Westhavenkade, daar woonde mijn oudoom Ben Vogel in een huis dat mijn overgrootvader ooit kocht. Met mijn eerste bandje speelde ik voor zijn deur op feestdagen. Nu woont mijn zusje daar."

Hoe werd klassieke muziek belangrijk voor je?

"Ik houd gewoon van muziek. Mijn vader maakt muziek, dus er was ook altijd muziek in huis. Op de middelbare school ontdekte ik klassiek en nam het de overhand."

Hoe kwam je op een boek over klassieke muziek?

"Twee jaar geleden schreef ik een column over klassieke muziek voor nrc.next over wat er zo bijzonder is aan bepaalde stukken en componisten voor mensen die er niet veel van weten. Door die column benaderden uitgeverijen mij of ik een boek wilde schrijven."

Voor wie is dit boek?

"Mozart zei ooit: 'het is voor kenners en voor liefhebbers'. Dat is precies wat ik ook probeer te doen. Ik heb het geschreven omdat ik graag wil overbrengen wat ik mooi vind. Klassieke muziek is in mijn ogen muziek die generaties voor ons zo goed hebben gevonden dat we het moesten bewaren, en dat is meestal niet voor niets. Het is leuk om te ontdekken dat ze gelijk hadden!"

Wat is het mooiste dat klassieke muziek je bracht?

"In mijn studententijd zat ik in een koor en zongen we Bach's Matthäus Passion in de Thomaskerk in Leipzig. Bach speelde van 1723 tot aan zijn dood in die kerk. Dat was wel heel gaaf, dichterbij kun je niet komen!"

Hoe bereik je een breder publiek?

"Via muziekonderwijs op school. En ik hoop natuurlijk met mijn boek een bijdrage te leveren. Ik wil het niet opdringen, maar we zouden gek zijn als we het niet aanreiken. Goede muziek maakt gelukkiger!"

Krijg je leuke reacties?

"Als ze zeggen: dit zou je op school moeten gebruiken. Dat is het hoogst haalbare."

Merlijn Kerkhof werkt als journalist en muziekcriticus voor de Volkskrant. Eerder studeerde hij Muziekwetenschap en behaalde hij een master Journalistiek. Zijn boek 'Alles begint bij Bach' ligt sinds september 2016 in de winkels. Website: www.merlijnkerkhof.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden