Met z'n allen aan tafel voor een potje Monopoly. Wél met Vlaardingse elementen natuurlijk. (Foto: Bart van der Linden)
Met z'n allen aan tafel voor een potje Monopoly. Wél met Vlaardingse elementen natuurlijk. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Vlaardings Monopoly: 'Het is een familieproject geworden'

door Bart van der Linden

Vlaardingen - Het is één van de best verkochte bordspellen ter wereld en het kent urenlang sp(e)elplezier. Het klassieke Monopoly heeft vanaf nu ook een Vlaardingse variant, namelijk met een Vlaardingse stickerset voor Monopoly. Beeldend kunstenaar Ilona Bruins en dochter Nina zijn de bedenkers van dit kunstproject. Met een Plak & Play stickerset, vol Vlaardingse straten en andere bijzondere plekken, geven zij het spel een geheel nieuwe dimensie.

Het was eigenlijk bedoeld als een zomeractiviteit en om het gezin te verrassen. "In de zomervakantie speelden we Monopoly en we dachten: we gaan iets leuks doen", vertelt Ilona. Ze besloten om er een Vlaardings sausje overheen te gieten. "We maken er een Vlaardingse versie van, vol met bekende plekken voor de Vlaardingers." Het was voor hen niet de insteek om het zo groot te laten worden en om de stickers en kaartjes uit te gaan geven. Tot vader Martijn besloot het idee voor de stickerset te delen op sociale media. Toen ging het los en stroomden de reacties binnen. Dit jaar hoeven de Vlaardingers dus niet ver te zoeken om met Sinterklaas of Kerstmis een leuk cadeau te geven, want je bestelt of koopt een stickerset van Vlaardingen Monopoly, je plakt de stickers op het standaardbord en je hebt een heel nieuw bordspel. Weg dus met die Kalverstraat en Coolsingel! Want hoe leuk is het om bijvoorbeeld de Vaart te kopen, de Broekpolder of het Liesveldviaduct? Of wat dacht je van de Hoogstraat, de Loper of de Kroepoekfabriek? Vlaardingen Monopoly kent alle spelregels van het basisspel, maar is toch net een tikkie anders. En niet alleen de straten zijn aangepast, ook de Kans- en Algemeen Fonds kaartjes zijn voorzien van verrassend leuke Vlaardingse opdrachten. Zo is er een kaartje waarbij je alleen de Haringkoppen aan tafel, de échte Vlaardingers dus, moet betalen. En ook de nog niet rijdende metro wordt op de hak genomen. Ilona en Nina hadden veel lol in het maken van de stickers. De duurste? "Dat zijn het Stadhuis en de Grote Kerk", aldus Ilona. Weinig geld hoef je neer te tellen voor het Schapenweitje en de Surfplas. "Daar heb je immers te maken met blauwalg", aldus Ilona. Voor het ontwerpen en drukken van de stickers en kaartjes op glanzend papier, ging Martijn, tevens grafisch vormgever, aan de slag. Het gaat inmiddels hard met de bestellingen. "We zitten nu al boven de honderd." Ook zoon Jochem droeg zijn steentje bij. "Het is een echt familieproject geworden", aldus Ilona. "We zijn zeer creatief met z'n allen." Het hele gezin is enigszins verbaasd dat het zo storm loopt. Martijn: "We hadden nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden." Ilona: "Het is een leuk idee als je weet dat een stickerset bij de mensen thuis ligt. Wat we willen is om mensen aan tafel te krijgen om samen een spelletje te spelen." De Plak & Play stickerset is voor € 15 euro te bestellen op www.vlaardingsmonopoly.nl of bij KADE40. Vanaf 17 november is de set ook te koop bij onder andere Plantage Pontier en Museum Vlaardingen.

Meer berichten