Foto:

Willem, held van de VoetbalsGoal

door Britt Planken

Vlaardingen - Willem van Hoof is de ongekroonde koning van de VoetbalsGoal, het team voor de allerkleinsten van sv CWO. Al meer dan twintig jaar trekt hij wekelijks alles uit de kast om de voetballertjes in spé een fantastische ervaring op het veld te bezorgen. Zoals oprichter Cock Steenhorst en hij het ooit bedoeld hebben, zo gaat het nog steeds: voetbaltalent is niet belangrijk, plezier staat voorop! Met een grote lach en een dosis kinderlijke humor heeft Willem al honderden kinderen de fun van het voetbal bijgebracht. "Op het veld word ik weer net zo ondeugend als die kleintjes. Ik vind het heerlijk om onzinverhalen te vertellen of ze een beetje te plagen", lacht hij.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben opgegroeid in Schiedam, maar ben nooit een 'echte Schiedammer' geweest. Daarna heb ik nog in Rotterdam en Hoorn gewoond. Sinds 1988 woon ik in Vlaardingen."

Wat vind je van deze stad?
"Voor mij is Vlaardingen een wereldstad! Je hebt er alles. Ik voel me hier thuis en wil nooit meer weg!"

Hoe is de VoetbalsGoal ontstaan?

"Het was een initiatief van Cock Steenhorst. Ongeveer twintig jaar geleden zei hij: Willem, wij gaan dit doen! Een team voor de jonge broertjes en zusjes van de RKWIK-spelers. Dat was toen nog niet gebruikelijk bij lokale clubs, maar het werd direct een succes. Cock en ik hadden zelf ook veel lol en waren erg ondeugend samen. De kwajongens onder de kwajongens. Helaas is hij overleden, maar Cock is en blijft de échte held van de VoetbalsGoal!"

Hoe serieus zijn die trainingen?

"Het thema van VoetbalsGoal is: de leukste les van de week! Niets moet, maar bijna alles mag. Er zijn wel spelregels en we doen aan onderlinge partijtjes en af en toe een toernooitje. Zo worden de kleintjes van vier tot zes jaar op een speelse manier voorbereid op het voetbal. De bedoeling is dat ze altijd vrolijk naar huis gaan!"

Wat maakt jou zo'n leuke trainer?

"Ik kan me goed in de belevingswereld van de kleintjes verdiepen en weet wat hen triggert om het leuk te vinden. Daarnaast probeer ik ze individueel te behandelen. Je hebt er natuurlijk altijd bij die geen bal kunnen trappen, maar ook zij moeten plezier maken. Ze mogen bijvoorbeeld net zo lang strafschoppen tot de bal zit. Dan gaan ze echt als kampioen naar huis met een grote lach! En als het helemaal niet lukt, doet een zak snoep of een chippie wonderen."

Wat is je leukste CWO herinnering?

"Ik vind het erg gaaf dat sommige oud-deelnemers zich jaren later zelf als trainer voor de VoetbalsGoal inzetten. En elk jaar weer de wedstrijd tegen de Pieten met Sinterklaas. Dan zeg ik dat Piet daar over het dak liep en bevestigen meteen zes van die kleintjes dat ze het ook hebben gezien."

Denk je al aan stoppen?

"Ik dacht dat ik al een tijdje over de datum was en besloot te stoppen. Dat werd een sabbatical van een jaar. Ik miste de mensen. Daarnaast vroeg een trainer mij persoonlijk om terug te komen. Dat jaar overleed ook Jeannette van Haaster. Los van dit verlies voor haar familie en vrienden was haar overlijden een groot verdriet voor CWO en met name voor de jeugd. Maar ik ben zeker blij dat ik terug ben bij de club. Zolang het om het plezier blijft draaien en mijn gezondheid het toelaat, blijf ik meegenieten als trainer!"

Meer berichten