Jesper van der Weijden, leerling van het Geuzencollege, overhandigt de cheque aan Annemarie Zeegers van Earlybirds. (Foto: Peter Spek)
Jesper van der Weijden, leerling van het Geuzencollege, overhandigt de cheque aan Annemarie Zeegers van Earlybirds. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Earlybirds geeft tastbare herinnering aan heftige tijd

Peter Spek

Cheque voor Earlybirds

Leerlingen van het Geuzencollege die stage lopen in de leerwinkel op de Hoogstraat, kiezen met enige regelmaat een goed doel uit om het geld van de verkochte spulletjes aan te doneren. Dit keer hebben de leerlingen een wel heel bijzonder doel gekozen: de stichting Earlybirds. Onlangs ging er een cheque van 1010 euro naar Annemarie Zeegers, vertegenwoordiger van deze organisatie.

VLAARDINGEN – Wat doet Earlybirds precies? Annemarie Zeegers kan dat haarfijn uitleggen aan de leerlingen. "Wij bieden de mogelijkheid, als ouders dat willen, een fotoreportage te maken in het ziekenhuis van te vroeg geboren kinderen, zogenaamde prematuurtjes om zo het begin van dit nog jonge leven vast te leggen. Wij doen dat belangeloos en met een leger vrijwilligers, met als doel de ouders en verdere familie een mooie herinnering te geven aan een vaak heftige en emotionele periode."

Schok

Jaarlijks worden in Nederland 170.000 kinderen geboren. Hiervan wordt acht procent te vroeg geboren, ofwel prematuur. Dit betekent na minder dan 37 weken zwangerschap in plaats van de normale 40 weken. "Voor de ouders en verdere familie is een te vroeg geboren kindje vaak een hevige schok. Er komen dan allemaal dingen op je af waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden."
Annemarie Zeegers weet waarover ze praat. "Ik heb zelf een tweeling gekregen die te vroeg werd geboren, maar gelukkig gezond is opgegroeid. Maar het kan natuurlijk ook anders aflopen. Earlybirds bestaat nu vijf jaar en steeds meer wordt er een beroep gedaan op onze fotografen om een reportage te maken.''

Vrijwilligers

"Onze organisatie bestaat louter uit vrijwilligers. De fotografen krijgen een gedegen opleiding om deze intieme momenten vast te leggen." Annemarie Zeegers en haar collega's hebben al veel ziekenhuizen bezocht. Gelukkig werken al veel ziekenhuizen mee aan het tot stand komen van een reportage. "Ook zij zien in dat het hebben van een herinnering, vooral later, een kostbaar bezit is. In eerste instantie wordt er wat afwachtend gereageerd, maar als ik mijn verhaal heb gedaan en alle voordelen heb genoemd, is er enthousiasme."
Kinderen die tussen de 24 en 37 weken worden geboren en minimaal drie weken in het ziekenhuis liggen komen in aanmerking voor een gratis reportage. "Wij gaan heel gedegen te werk. Een reportage duurt ongeveer een uur. Wij leggen de liefdevolle momenten tussen kind en ouders vast, zonder de dagelijkse routine te doorbreken. Het badderen, buidelen en voeden zijn prima momenten. Er hoeft niet geposeerd te worden en er wordt zonder flits gewerkt."

Annemarie Zeegers is erg blij met de cheque. "Met dit geld kunnen wij weer heel wat fotoreportages maken en op die manier ouders blij maken."

Info: www.stichtingearlybirds.nl

Meer berichten