Foto:

Bomenkap onvermijdelijk bij scouting

Peter Spek

Bewoners krijgen inspraak

Het was wel even schrikken voor de vier scoutinggroepen die zich bezighouden met de verhuizing van de locatie langs rijksweg A20 naar een terrein aan de andere kant van de Broekpolder. Daar, tussen loop/fietsbrug De Wokkel en watersportvereniging de Kulk, bleken bijna alle bomen op de nominatie te staan om te worden gekapt.

VLAARDINGEN – "Toen ik het hoorde, werd ik heel erg boos", was de eerste reactie van Guido de Jong, nauw betrokken bij de verhuizing. "Dat hadden wij helemaal niet verwacht toen wij het terrein van de gemeente kregen toegewezen als nieuwe locatie. Maar een onderzoek van een gespecialiseerd bomenbedrijf gaf als uitkomst dat het voor de veiligheid noodzakelijk is dat bijna al het groen moet verdwijnen." Deze mededeling kwam ook hard aan bij veel bewoners van de tegenovergelegen nieuwbouwwijk park Hooglede. Nadat de boosheid bij De Jong en zijn mede bestuursleden van de scoutinggroepen wat was gezakt, hebben zij toch maar geprobeerd om van de ontstane situatie het beste te maken. "Feit is dat wij moeten verhuizen van onze huidige locatie in verband met de aanleg van de Blankenburgtunnel. Bovendien is er in Vlaardingen geen ander terrein beschikbaar. Hier moeten wij het simpelweg mee doen." Het feit dat het groen moet wijken ligt in het simpele feit, dat de grondwaterstand van dit gebied erg hoog is.

Kwetsbaar

"De bomen staan nu al met hun voeten in het water en zijn erg kwetsbaar. Het advies is ook om het terrein 30 centimeter op te hogen. Ook daar zijn de bomen niet tegen bestand. Wij gaan daar wel met heel veel jeugd activiteiten organiseren en je moet er natuurlijk niet aan denken dat er ongelukken gebeuren.", aldus De Jong, die op een onlangs gehouden informatieavond het nieuwe plan van de scouting presenteerde.

"Wij proberen in overleg met de gemeente en de architect zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners van park Hooglede. Om er vooral voor te zorgen dat de aanblik groen blijft. Daarvoor zal gekeken worden naar zichtlijnen vanuit de appartementen richting het scoutingterrein. Ook bij het nieuw aan te leggen groen houden wij daar terdege rekening mee."

Vier clubhuizen

De scoutinggroepen Maurits viool, prinses Irenegroep, Wesselgroep en Marnix krijgen de beschikking over 18.000 vierkante meter en daarop worden vier clubhuizen gebouwd.
"Het terrein moet een groene en landelijke uitstraling krijgen, waarbij de clubhuizen in het bestaande landschap worden ingepast en niet te dicht op de Vlaardinger Vaart zullen komen te staan," was de uitleg.
Tussen zonsopgang en -ondergang is het terrein toegankelijk voor iedereen. "Er komen geen hekken om het gebied heen en ook het bij hondenbezitters populaire uitlaatpad langs de Vlaardinger Vaart blijft gehandhaafd."

Meer berichten