Hoewel er voor een serieus doel gebakken wordt, is het vooral erg gezellig in Diana's keuken! (Foto: Britt Planken)
Hoewel er voor een serieus doel gebakken wordt, is het vooral erg gezellig in Diana's keuken! (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Duizenden koekjes voor Pink Ribbon

door Britt Planken

Vlaardingen - Haar bakbedrijf Diana's Creaties staat vanwege de chemo's even op pauze, en toch rollen er meer koekjes dan ooit uit de keuken van Diana Verkaik. Samen met bijna zeventig anderen komt zij deze maand in actie voor Pink Ribbon.

"Op 20 juni zag mijn man een deuk onderin mijn borst", vertelt Diana. "Ik weet: als je iets geks ziet moet je gelijk naar een dokter, maar ik moest die dag een bruidstaart afmaken. De volgende dag ben ik toch gegaan." Hoewel ze moest wachten tot de arts het officieel bevestigde, zag Diana op de mammografie al dat het mis was. "Een hele zwarte borst met een witte vlek. Dat klopt natuurlijk niet." De kanker bleek te zijn uitgezaaid naar de lymfeklieren en in haar borst zat een tumor. Gelukkig was een borstamputatie niet nodig. Wel moest Diana onder het mes en zes keer chemotherapie ondergaan. Voor de drukke dame met een eigen bakbedrijf én een baan in de kinderopvang betekende dit een flinke stap terug. "Ik ben normaal altijd bezig en nu tot misschien wel een jaar uit de running. Toen dacht ik: ik ga koekjes bakken voor Pink Ribbon." Drie jaar geleden deed ze dat ook al, na een oproep van een collega-bakster. Ze haalde er 110 euro mee op en was daar naar eigen zeggen enorm trots op. Dit jaar besloot ze voor een streefbedrag van duizend euro te gaan. Diana zette een oproep op de Facebookpagina van Diana's Creaties en hoopte dat een paar mensen wilden helpen. De tientallen reacties had ze totaal niet verwacht. De Vlaardingse vond het zonde om daar niets mee te doen en besloot het animo te benutten. "Het is een hoop geregel en georganiseer, maar ik voel me nuttig en krijg er energie van. Er komen in totaal 65 mensen op tien dagdelen bakken!" Hoeveel koekjes dat oplevert? "Na twee dagen hadden we er 855 gebakken. Daarna heb ik niet meer geteld", lacht ze. Vanuit verschillende hoeken werden er grondstoffen en geld gedoneerd en bijzonder veel winkeliers bleken bereid om in oktober een mandje met koekjes op de toonbank te zetten. "Ze doen allemaal zo hun best. Zelfs een kapper in Schiedam doet mee!", glundert de bakster. Het streefbedrag dat van de zomer nog zo ambitieus leek, is inmiddels meer dan bereikt en gaat al richting de vijfduizend euro! Diana begrijpt wel waarom er zoveel sympathie voor haar actie is. "Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker., dus vrijwel iedereen krijgt er direct of indirect mee te maken." Josette, de beste vriendin van Diana, weet als geen ander hoe belangrijk het is om geld op te halen voor onderzoek. Ze vertelt: "Mijn moeder haar borst werd op haar 22e afgezet. Dankzij de ontwikkelingen is dat bij dat type kanker tegenwoordig niet meer nodig." Voor Diana lijken de vooruitzichten erg positief. "De chemo's, bestraling en hormoontherapie zijn voor de zekerheid, omdat je bij uitzaaiing 30 procent kans hebt dat er een cel is doorgeschoten. Na iedere behandeling krijg ik 10 procent meer overlevingskans. Het blijft natuurlijk onzeker, maar na alles wat ik onderga kom ik uit op 90 procent!", aldus de positieve bakster.

Meer berichten