Dike Hof op de Maasboulevard en wijzend naar de plek aan de overkant, waar haar neo kunstwerk komt te staan (Foto: Peter Spek).
Dike Hof op de Maasboulevard en wijzend naar de plek aan de overkant, waar haar neo kunstwerk komt te staan (Foto: Peter Spek). (Foto: Peter Spek)

'OVERKANT' maakt route compleet

OVERKANT is het nieuwe lichtkunstwerk van Dike Hof en is een aanvulling op de al bestaande vier lichtkunstwerken WATER op de watertoren, VUUR op de toren van de voormalige brandweerkazerne, HEMEL op de toren van de Lucaskerk en AARDE op het voormalig koetshuis van begraafplaats Emaus.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN - "Na bijna vier jaar samen hard werken, lobbyen en verbinden is dit vijfde lichtkunstwerk tot stand gekomen", zegt de Vlaardingse beeldend kunstenaar Dike Hof, bedenkster en initiatiefneemster van dit kunstproject.

In haar atelier trof zij de laatste voorbereidingen voor de officiële onthulling van het kunstwerk, dat dinsdagavond 2 oktober in het Delta Hotel plaatsvond. "Een locatie die uitzicht biedt op het nieuwe lichtkunstwerk dat geplaatst wordt aan de overkant van de Nieuwe Maas bij het bedrijf Inspectorate en 16 meter breed en 3 meter hoog is. Het zal vanaf de Vlaardingse Maasboulevard uitstekend zichtbaar zijn", legt Dike Hof uit.

Het nieuwe neon-kunstwerk zal de Vlaardingse geschiedenis en verbondenheid met de industrie aan de overkant letterlijk belichten en is ook een duiding naar het rijke cultuurhistorisch verleden. OVERKANT verbeeldt de betekenis van het water voor Vlaardingen in haar economische ontwikkeling.

"Wij hebben zoveel mooie en vergeten plekken in de stad en wat ik miste was de verbinding tussen deze bijzondere plekken en verhalen die Vlaardingen rijk is. De komst van de petrochemische industrie aan de overkant heeft onze stad economische groei gebracht. Het woord OVERKANT heeft in onze stad een bijzondere betekenis; 'Waar werkt je vader? aan de overkant'. 'Wat stinkt het! Oh, de overkant'. 'Angst voor aanslagen: als ze maar niet op de overkant..."

't Oft naar 't Oofd'

De historische route van 't Oft naar 't Oofd' vormt een rijke ader met zoveel mooie monumenten maar die worden onvoldoende gezien of zijn onbekend bij het publiek. "Met de komst van OVERKANT zetten de gezamenlijke lichtkunstwerken de route van 't Oft naar 't Oofd in het licht en bieden daarmee een kapstok aan de stad om daadwerkelijk de historie en verhalen te verbinden en een unieke route te ontwikkelen, aantrekkelijk voor de gehele regio. Het nieuwe lichtkunstwerk maakt samen met Water, Vuur, Hemel en Aarde, de nieuwe route hiermee compleet. Hiermee is het niet alleen betekenisvol vanuit het verleden maar biedt het ook inspiratie voor de toekomst", aldus de Vlaardingse.

Kapstok ligt er

Dat het project zo'n tijd in beslag heeft genomen komt mede door het feit, dat het wordt geplaatst op Rotterdams grondgebied.

"Zonder alle hulp van het bestuur van Stichting Verder Kijken, het Comité van Aanbeveling en nog vele enthousiaste mensen die in dit project geloven én de enorm succesvolle City Light Xperience was dit kunstwerk er niet gekomen. De kapstok ligt er, nu kunnen er zaken aan gehangen worden", besluit Dike Hof.

Britt Planken
Meer berichten