Foto:

Fascinatie voor het lijf en bewustzijn

Marianne Verhoeff is een vrouw van de wereld, maar inmiddels al jaren een gelukkige Vlaardinger. Ze is vooral trots op TouchFit in de Holy, waar reguliere en alternatieve therapieën onder een dak worden aangeboden. Ook haar eigen 'Praktijk Verhoeff' is daar gevestigd, van waaruit Marianne mensen helpt die zijn vastgelopen of meer uit het leven willen halen door middel van lichaamsgerichte therapie en cursussen. Ook geeft zij elk jaar een retraite. "We stellen hoge eisen aan ons welzijn en persoonlijke ontwikkeling, maar zijn tegelijk erg goed geworden in ons afleiden van de signalen die ons lichaam geeft."

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Uit Rotterdam IJsselmonde, maar ik ben opgegroeid in Ridderkerk. Ik heb op veel plekken gewoond, van Hellevoetsluis tot Groningen. En ook op een zelfgebouwde Trimaran, waarmee mijn man en ik een jaar lang over de Middellandse Zee zeilden. Dat was een geweldig avontuur! Daarna streken we neer in Vlaardingen, de geboorteplaats van mijn man."

Wat vind je van deze stad?
"Ik kon hier goed wennen. Er worden ontzettend veel leuke dingen georganiseerd en we wonen heel fijn in het centrum, maar het belangrijkste is voor mij dat ik hier dichtbij familie en vrienden woon!"

Wat houdt jouw werk als lichaamsgerichte therapeut in?
"Het uitgangspunt is dat gedragspatronen in de eerste acht levensjaren ontstaan, en positieve én negatieve ervaringen in het lijf zijn opgeslagen. Het lichaam kan die patronen lang volhouden, maar op een gegeven moment komen er klachten. Door middel van gesprekken en oefeningen - die per persoon verschillen - gaan we terug naar de jeugd en vanaf daar kunnen we achterhalen hoe iemand is vastgelopen. Het is echt fascinerend hoe het lijf werkt, wat je erin kan ontdekken en hoe je je leven vervolgens weer op de rit kan krijgen."

Ken je een goede oefening voor thuis?
"Voor veel mensen is het al een leuke uitdaging om eens vijf minuten uit het raam te kijken, en verder helemaal niets. En in relaties zou je bij ruzies bij jezelf te rade kunnen gaan waarom je over die situatie zo ontstemd wordt."

Hoe kwam je eigenlijk bij dit relatief onbekende vak?
"Ik heb altijd al een fascinatie voor de connectie tussen het lijf en het bewustzijn gehad. Je lichaam weet dingen vaak eerder dan jijzelf! Voor onze zeilreis had ik een goede baan als trainer in communicatie, samenwerken en leidinggeven, maar ik ben toen flink burn-out geraakt. Ik dacht: dit ga ik niet redden met rusten en praten. De opleidingen deed ik in eerste instantie dus voor mezelf. Maar het werkt zo goed voor mij, dat ik na een paar jaar toch mijn praktijk ben gestart."

We zijn in deze maatschappij niet echt bezig met die connectie, hè?
"Nee, veel mensen zijn het vergeten, maar in onze taal weten we het nog! Denk maar aan uitdrukkingen als een brok in de keel. Maar ik zou vooral graag zien dat scholen meer aandacht aan relaties besteden en hoe je die kunt verdiepen."

Wil je nog iets kwijt?
"Ik las laatst een Loesje: Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn. Dat vond ik zo'n mooie! Mensen hebben vaak geen benul wat ze elkaar met woorden aandoen. Je kan iemand er enorm mee beschadigen."

Persoonlijk:
Naam: Marianne Verhoeff
Leeftijd: 53 (25 september 1965)
Leeft met: Haar man, zoon en dochter
Bekend als: lichaamsgerichte therapeut en trainer
Contact: Praktijk Verhoeff op Facebook of via
www.praktijkverhoeff.nl

Britt Planken
Meer berichten