Fysiotherapeut Leen Westdijk: "Voetballer- en voetbaltrainer worden zat er niet meer in. Ik kreeg bewondering voor het werk van een fysiotherapeut." (Foto: Peter Spek)
Fysiotherapeut Leen Westdijk: "Voetballer- en voetbaltrainer worden zat er niet meer in. Ik kreeg bewondering voor het werk van een fysiotherapeut." (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Ongeval bepaalde zijn verdere leven

door Peter Spek

Vlaardingen - Hij had een heel andere carrière voor ogen. Op 16-jarige leeftijd stond hij op het punt een profcontract te tekenen bij voetbalvereniging Fortuna. Scouts zagen een glanzende voetbalcarrière gloren voor Leen Westdijk maar het liep anders. Een brommerongeluk op de Van Hogendorplaan deed hem belanden in het ziekenhuis. Tijdens de daaropvolgende revalidatieperiode raakte hij gefascineerd door het werk van een fysiotherapeut. Hij zette, maar dat was met pijn in het hart, zijn pogingen om beroepsvoetballer te worden overboord en ging studeren voor fysiotherapeut. Dit jaar viert hij zijn 40-jarig jubileum en is hij in Vlaardingen een gerespecteerd fysioterapeut met veel specialiteiten.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in de Pieter Karel Drossaartstraat, waar mijn ouders inwonend waren. Daarna zijn wij verhuisd naar de Rijkestraat, de Mr. Troelstrastraat en de Groen van Prinstererstraat.

Om uiteindelijk met mijn vrouw Marieke te verhuizen naar de J.P. Coenlaan en later naar de Kethelweg. De laatste jaren wonen wij aan de Boonervliet in Maassluis."

Voel je je nog steeds een echte Vlaardinger?

"Ik voel mij een rasechte Vlaardinger en had gevoelsmatig moeite met het feit dat ik uiteindelijk uit de stad vertrok. Als ik iets moet ondertekenen met daarbij de vermelding van de woonplaats, maak ik nog steeds de fout om Vlaardingen in te vullen in plaats van Maassluis."

Trots op Vlaardingen?

"Ik ben trots op de stad. Het heeft in mijn ogen voldoende voorzieningen om er goed te kunnen leven.

Ik ben trots op het feit, dat het van een stinkstad, zoals ik dat heb meegemaakt, een schone en groene stad is geworden. Dat vind ik een goede prestatie."

Wat is het mooiste plekje?

"Ik ontdekte pas heel kortgeleden het mooiste plekje. Als ik uit mijn nieuwe praktijk stap, hier aan de Hoflaan en ik kijk naar links dan zie ik de skyline van Vlaardingen met de Visbank, Westhavenkade en de toren van de Grote Kerk. Prachtig is dat."

Vertel nog iets over dat brommerongeval?

"Dat is wel bizar hoor. Ik had net verkering met mijn huidige vrouw Marieke en wilde haar mijn nieuwe brommer laten zien. Met een vriend achterop keek ik of Marieke voor het raam stond en reed pardoes tegen een stilstaande vrachtauto op.

Het had veel erger kunnen aflopen, maar het bepaalde wel mijn verdere leven."

En dat werd het leven van een fysiotherapeut?

"Zo kan het lopen in het leven. Voetballer- en voetbaltrainer worden zat er niet meer in. Ik kreeg bewondering voor het werk van een fysiotherapeut."

Waar ben je voor jezelf begonnen?

"Ik heb eerst gewerkt bij Paul Soetens op de Schiedamseweg en toen hij stopte heb ik zijn praktijk overgenomen, om in 1989 te verhuizen naar een praktijkruimte aan de Binnensingel. Samen met huisarts Bakker opende ik daar eigenlijk het eerste gezondheidscentrum van Vlaardingen. Het was ook de tijd, dat het bewegen als therapie in zwang kwam. Als eerste fysiotherapeut stuurde ik mijn patiënten, zo snel als dat mogelijk was, naar de sportschool van Tino Hoogendijk. Nu heb ik in mijn nieuwe praktijk aan de Hoflaan een heuse sportzaal ter beschikking voor mijn patiënten.

Meer berichten