Wiskids vraagt niet om een wiskundeknobbel, maar om actie, concentratie, inzicht, samenwerking en humor. (Foto: Britt Planken)
Wiskids vraagt niet om een wiskundeknobbel, maar om actie, concentratie, inzicht, samenwerking en humor. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Pas jij in een zeepbel?

door Britt Planken

Vlaardingen - Wiskunde en rekenen saai of moeilijk? Echt niet! De interactieve tentoonstelling Wiskids is juist een fantastische ontdekkingsreis langs allerlei puzzels, bouwwerken en proefjes.

Het zijn over het algemeen niet de meest favoriete schoolvakken, maar Wiskids bewijst dat je in rekenen en wiskunde plezier kunt hebben. Door bijvoorbeeld een brug te bouwen, of te kijken of je zelf in een zeepbel past! Marry Broek, directeur van Stichting Aanzet, ontdekte de tentoonstelling en wist meteen: dit moeten we in Vlaardingen hebben! "Aanzet wil dat kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Daar is dit een mooi project voor! De opdrachten zijn allemaal zo leuk en je hebt er echt geen wiskundeknobbel voor nodig!", zegt Marry. Samen met Aanzet-collega's Kirsten Ebeli en Jennifer Timmer reisde ze af naar de oorspronkelijke en vaste tentoonstelling in Duitsland. De dames vonden het een geweldige belevenis. "Wiskids is vooral heel gaaf om te doen, ook voor volwassenen", stelt Jennifer. "Ik vind ruimtelijk inzicht lastig, maar door de opdrachten kon ik het echt ervaren en daardoor beter begrijpen. Dat je op die manier stiekem allerlei vaardigheden opdoet is mooi meegenomen. Dat past ook goed binnen het ontdekkend leren, wat steeds meer naar voren komt op scholen." Het was nog best lastig om een geschikte locatie voor Wiskids te vinden, tot Waterweg Wonen de Valkenhof in de Westwijk ter beschikking stelde. "Zo krijgt het vlak voor de sloop nog een leuke bestemming", lacht Marry. Er zullen begeleiders aanwezig zijn, maar volgens Aanzet hebben kinderen weinig hulp nodig bij de opdrachten. Sterker nog; zij kunnen die meestal veel beter uitvoeren dan hun ouders! "Kinderen denken gewoon anders. Volwassenen denken bij voorbaat te ingewikkeld", vertelt Kirsten. Bij het oefenen met de puzzels moesten de dames noodgedwongen het antwoordenboek raadplegen. Er blijkt alleen één puzzel te zijn waarvan geen oplossing bekend is. Het is dus wachten op een Wiskid die de volwassenen bij de tentoonstelling laat zien hoe het moet!

Meer berichten