cof
cof (Foto: Peter Spek)

Keverdag op het Veerplein: 'Na het eerste ritje was ik verkocht'

door Peter Spek

Vlaardingen - Liefhebbers van oldtimers, maar in het bijzonder van Kevers, kunnen hun hart zondag 30 september ophalen op het Veerplein, als daar voor de tweede keer de leden van Volkswagen Keverclub Zuid-Holland hun klassiekers in volle glorie laten zien.

"En daar staan een aantal juweeltjes bij", zegt Vlaardinger Peter de Bruijn, zelf een enthousiaste liefhebber van Kevers en Volkswagenbusjes. Hij heeft een Kever 1303 cabriolet en een Volkswagenbus uit 1978 afkomstig uit Oostenrijk in zijn verzameling. "Heel toevallig kwam ik in het bezit van een Kever, toen mijn eerste auto in 1976 niet zo goed beviel en mijn oog viel op een Kever. Na het eerste ritje was ik meteen verkocht. Die wilde ik hebben. Het was liefde op het eerste gezicht en vanaf dat moment is die auto niet meer uit mijn leven verdwenen", zegt de Vlaardinger vol enthousiasme.

"Ik ben van die auto's gaan houden en langzaam ging ik mij meer verdiepen in de geschiedenis van de Kever en inmiddels ben ik al aan mijn zesde Kever toe." Niet dat Peter de Bruijn de Kever en Volkswagenbusje angstvallig in de garage laat staan. "Ik gebruik de auto's ook gewoon voor de dagelijkse uitjes."

Het is niet alleen het rijden in deze oldtimers, maar Peter de Bruijn kruipt ook gewoon onder de motorkap om problemen op te lossen. "Het voordeel van deze auto's is dat het allemaal zo eenvoudig is gemaakt. Geen moeilijke tierlantijnen."

Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n ruim 21 miljoen Kevers in diverse uitvoeringen van de productieband gerold bij Volkswagen en hiermee is het de meest geproduceerde auto aller tijden.

In 1938 gaf Adolf Hitler Ferdinand Porsche opdracht een auto te maken voor het volk en de Volkswagen Kever was geboren.

Peter de Bruijn kijkt uit naar de Keverdag op het Veerplein. "Er worden zo'n veertig tot vijftig Kevers en Volkswagenbusjes verwacht en het zal weer een dag van herkenning worden, maar ook van nieuwtjes uitwisselen tussen de diverse autobezitters."

Waarom de Keverdag in Vlaardingen? "De voorzitter van de Volkswagen Keverclub Zuid-Holland, Ruud Boom, woont in Vlaardingen en zijn oog viel nog niet zo lang geleden op het Veerplein als ontmoetingsplaats voor Zuid-Holland. De eerste keer vorig jaar is uitstekend bevallen en een tweede editie kon daarom niet uitblijven."

Peter de Bruijn heeft ook zo het een en ander meegemaakt met zijn Kevers op de weg. "Een bekend euvel bij de Kevers is dat zij soms met een warme motor niet starten. Een klap met een hamer op de startmotor lost dat probleem op. In Duitsland overkwam mij dat en zag de toekijkende monteur met grote ogen kijken."

Een droom heeft de Vlaardinger nog wel. "Ja, stiekem droom ik van een Kormann Ghia, een sportmodel Kever of een Volkswagenbus T1, maar voorlopig ben ik meer dan tevreden met mijn huidige oldtimers."

Meer berichten