Foto:

Een rare smaak ijs? Jan maakt het

door Bart van der Linden

Vlaardingen - Hij is de bedenker van aardappelijs, ijzerkoekjesijs, schoolkrijtjesijs, augurkenijs, takkentheeijs, kroepoekijs, pastinaakijs én veganistisch-hypoallergeenijs. Jan Hijmans, de joviale ijsmaker van Melbalino, kreeg er in de loop der jaren steeds meer plezier in, in het bedenken van die vreemde, gekke, bizarre smaken ijs. Hij haalt er geregeld de landelijke media mee. Al 29 jaar zit hij 'in het ijs'. Ooit was hij zwemleraar, totdat hij via een vriend te horen kreeg dat Melbalino, opgericht in 1972, te koop stond. Sinds 1999 zit Melbalino op de hoek van Korte Hoogstraat. "IJs maken vereist vakmanschap", zo bezweert Hijmans stellig. Hij heeft er al jaren succes mee.

Waar liggen je roots?
"Ik ben geboren in Den Haag en via Zoetermeer en Maassluis in 1989 in Vlaardingen gekomen. In dat jaar hebben ik en mijn partner Peet van der Lee Melbalino overgenomen."

Ben je een trotse Vlaardinger?
"Ja, de stad heeft wel sfeer. Het is een groot dorp. Wel is er de afgelopen jaren veel veranderd en niet altijd ten goede. Neem de leegstand en het parkeerbeleid. De politiek heeft de afgelopen jaren niet al te veel meegewerkt."

Waar kom je graag?
"Bij de Broekpolder, vanwege de rust en schoonheid in het gebied en de mooie natuur. En natuurlijk ook omdat ik daar vaak met mijn ijscobakfiets sta. Hier kan ik overigens 50 liter ijs in kwijt. Ik heb vier smaken in de bakken zitten. Vanille, chocola, meloen en stracciatella."

Hoe is het bedenken van die gekke smaken ijs ontstaan?
"Door het schilderij 'De Aardappeleters' van Vincent van Gogh. Een jaar of vier geleden, wilden we met onze groep ijsmakers iets doen, met het feit dat Van Gogh 125 jaar geleden is overleden. Dus stuitten we op dat schilderij. Toen ben ik aardappelijs gaan maken."

Wat is het geheim van je ijs?
"Ik maak een mager ijsje, volgens Italiaanse stijl. De basismix is altijd bepalend. Hoe vetter het ijs, hoe vlakker de smaak. Van fabrieksijs moet ik niks hebben. Elke morgen maak ik vers het ijs. Hiervoor gebruik ik de duurste grondstoffen en drie soorten suikers. De receptuur moet kloppen. Ik ben daar jaar in, jaar uit mee bezig. Herhaling is de kracht van de boodschap. Ik zeg altijd: ijs maken vereist vakmanschap. En vergis je niet hè, het is een arbeidsintensieve baan. Ik laat mijn ijs altijd voorproeven door een smaakpanel. En ik proef zelf natuurlijk ook veel. Mijn ijs moet je kunnen proeven met je ogen dicht. Als de smaak niet goed is, komt het niet in de bakken."

Wat zijn de mooie aspecten aan je werk?
"Als kinderen staan te springen en blij zijn als ze een ijsje krijgen. We zijn een buurtwinkeltje. Het is leuk om met je klanten een praatje te maken. Het gaat van generatie op generatie. Ik zie kinderen hier opgroeien tot volwassenen."

Hoeveel smaken ijs zitten er in het assortiment?
"Momenteel liggen er 28 smaken in de bakken in de winkel. Totaal heb ik wel 50 smaken. Zie je dat het ijs vrij vlakke kleuren heeft? Dat komt omdat er geen kleur- en smaakstoffen in zitten. Naast de bekende smaken zoals citroen, aardbei, meloen en vanille doet ijzerkoekjesijs het heel goed. In het maken van hypoallergeenijs, waar niemand allergisch voor kan zijn, ben ik uniek. Ik ben de enige in Nederland die het sinds juni dit jaar verkoopt. Het heeft me twee jaar gekost om het te ontwikkelen."

Meer berichten