Foto:

De nieuwe Ambassadeur van Vrede

Bart de Leede is "altijd bezig geweest met knokken voor wat kwetsbaar is". Sinds zijn pubertijd komt hij als mens én politicus op voor de zachtere waarden: natuur, milieu, cultuur en kwetsbare mensen. Hoewel hij een echte Schiedammer is, werd Bart dit jaar wethouder in Vlaardingen namens GroenLinks. Gelukkig voelt hij zich hier als een vis in het water. Niet voor niets werd hij gevraagd als de nieuwe Ambassadeur van Vrede. Tijdens de Vredesweek, van 15 t/m 23 september, bezoekt hij de verschillende evenementen in onze stad. Hij kijkt vooral uit naar het project Kunst van Vrede, waarin autochtone en nieuwe Vlaardingers samen werken. "Kunst is een internationale taal", stelt hij.

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in Rotterdam West, maar ik ben een echte Schiedammer! Ik woon er sinds mijn vierde."

Waarom wordt een echte Schiedammer wethouder in Vlaardingen?
"Van 1990 tot 1998 was ik wethouder in Schiedam. Daarna ben ik zo'n beetje elke vijf jaar iets anders gaan doen. Ik was bijvoorbeeld directeur van Welzijn Schiedam. Op een gegeven moment vroeg ik me af: wat vond ik nou het állerleukste om te doen? - Ja, toch dat wethouderschap. Vlaardingen beschouw ik echt als een stad die ik ken en waar ik me betrokken bij voel; ik was hier vroeger heel actief in het maatschappelijk werk. Dus toen heb ik gesolliciteerd bij GroenLinks Vlaardingen en werd er om een wethouder van onze partij gevraagd. Ik ben heel blij met de portefeuille die ik heb, het sluit allemaal goed aan bij wat ik belangrijk vind! En verhuizen vind ik helemaal niet erg. Mijn vrouw en ik hebben een fijn huis in Ambacht gekocht waar we oud kunnen worden. Dit jaar word ik nog een gelukkige Vlaardinger!"

Hoe ben jij de nieuwe Ambassadeur van Vrede geworden?
"In Vlaardingen is er sinds jaar en dag een PAX Vredesgroep heel actief. Er is hier altijd één maatschappelijke ambassadeur en een ambassadeur van de gemeente. Arnout Hoekstra, de voormalige ambassadeur, stelde die positie aan mij voor. Nadat het was besproken met PAX en in het college, heb ik enthousiast ja gezegd. Ik vind het een eer!"

Wat betekent vrede voor jou?
"Vrede wordt vaak gezien als de afwezigheid van oorlog en dat is voor veel mensen toch iets dat hier niet speelt. Dat vind ik een te simpele benadering. Als je het wat breder opvat, als in vreedzaam samenleven, zijn er ook in Vlaardingen wel een paar items te benoemen. De gevolgen van conflicten zien we wél dichtbij. Het is best een moeilijk thema en roept vraagstukken op over kloven tussen bevolkingsgroepen."

Wat is jouw persoonlijke missie als ambassadeur?
"Ik wil dat de thema's 'vrede' en 'werken aan vrede' ook buiten de traditionele kringen meer bekendheid krijgen. Nu houden vooral maatschappelijke en religieuze groepen zich ermee bezig. Ik ben benieuwd wie ik straks zie en mis bij de Vredesweek activiteiten, zodat we kunnen bedenken hoe we hen volgend jaar wél bereiken. Daarnaast gaat vrede voor mij heel erg over het voeren van de dialoog. In de politiek wordt er veel gedebatteerd, maar een echt gesprek hoor je veel minder. Ik hoop dat we in de samenleving wél tot dat gewone gesprek kunnen komen en dat men ook eens een stapje naar de mening van een ander durft te zetten. Ook dát is bijdragen aan vrede. Het zou mooi zijn als dat in de politiek ook zou lukken"

Persoonlijk
Naam: Bart de Leede
Leeftijd: 58 (23-10-1959)
Gezin: Getrouwd met Wilma en dochters Eva, Tessa en Sophie
Bekend als: Ambassadeur van Vrede en Wethouder (o.a. participatiewet en armoedebeleid en cultuur)

Britt Planken
Meer berichten