Wethouder Frans Hoogendijk (links) en Marja Tiemens (rechts) onthullen de puzzels aan de betonnen muur aan de Galgkade (Foto Frans Assenberg).
Wethouder Frans Hoogendijk (links) en Marja Tiemens (rechts) onthullen de puzzels aan de betonnen muur aan de Galgkade (Foto Frans Assenberg). (Foto: Frans Assenberg)

Fraaie kunstwerken aan saaie muur

door Frans Assenberg

Vlaardingen - De onthulling van de wandversiering aan een muur van de Galgkade was een mooi evenement. Omwonenden en jongelui van Antipesto (advies- en meldpunt voor pestgevallen in Vlaardingen) sloegen de handen ineen. Met zintuigbeïnvloedingsadviseur Richard de Vries creëerden zij een viertal puzzels voor deze saaie muur.

De puzzels voorstellende de molen aan de Kortedijk, de toren van de Grote Kerk, haringen en het wapen van Vlaardingen werden gemaakt van hekwerken met daarin gekleurde plastic blokjes. Een soort Ministeck. Door leidster Marja Tiemens werden de puzzels heel treffend 'Maxisteck' genoemd.

De onthulling vond plaats door het weghalen van grote stukken papier waarop de jongeren lokale afbeeldingen hadden getekend. Wethouder Frans Hoogendijk (gearriveerd per fiets) nam samen met Marja Tiemens een deel van de onthullingen voor zijn rekening.

Grote kloof

De aanwezige bewoners, voornamelijk ouderen, vonden het een goed initiatief want volgens sommigen was hun, aan de oever van de Nieuwe Maas gelegen, wijkje een beetje saai en heel druk. Deze omgeving kon dus wel wat opfleuren gebruiken.

In het naastgelegen gebouw, waar het onderkomen van Antipesto is gevestigd, verzorgden twee jongens de afwas. Een van hen was van mening dat het goed is dat jonge mensen samen met ouderen iets ondernemen: "Ik denk dat dit wel oké is. Het zou leuk zijn als we verbanden kunnen blijven leggen tussen ouderen en jongeren. De oudere generatie heeft het land opgebouwd en daar kunnen we van leren. Nu is de kloof tussen jongeren en ouderen groot."

Een vrolijk meisje dacht niet de 'Maxisteck' puzzels door vandalisme worden beschadigd. "Ze zitten stevig aan de muur vast en hier gaan regelmatig mensen langs. Dat kun je zien aan het vele hondenpoep die we moesten weghalen."

Zintuigbeïnvloeding

Richard de Vries heeft het project vormgegeven. Over zijn werk vertelt De Vries: "Zintuigbeïnvloeding is het beïnvloeden van de zintuigen met als doel een positieve gedragsverandering te bewerkstelligen. Met onze zintuigen nemen we de omgeving waar en geven we betekenis aan de omgeving."

Gezien de felle kleuren die hij toepaste en de universele uitstraling lijkt het ophangen van de puzzels een goed idee. De conclusie kan dus luiden dat er een mooi project is afgerond in de Rivierzone. Dat naar meer smaakt.

Meer berichten