Foto:

'Geschiedenis verbindt ons'

Jacqueline Blijleven doet haar naam eer aan. Als verbinder in hart en nieren zocht ze naar manieren om het feestjaar Vlaardingen 1018 samen met anderen tot een succes te brengen. Zo bedacht ze het Vlaardingse 1018 DoeBoek voor kinderen en de workshops ambachtelijk middeleeuwse kleding maken in Museum Vlaardingen. Daardoor nam haar leven een onverwachte wending. Haar talent voor het kledingambacht bleef namelijk niet onopgemerkt en al snel stroomden de aanvragen voor middeleeuwse jurken en tunieken binnen. Sindsdien heeft ze haar vroegere passie hervonden en werkt ze als zelfstandig ontwerpster en kostuummaker. "Kostuums brengen geschiedenis tot leven!", aldus Jacqueline.

Door Britt Planken

Waar liggen je roots?
"In de Westwijk. Tot acht jaar geleden heb ik daar met veel plezier gewoond. Ik vond het best jammer om te verhuizen, maar we wonen nu ook hartstikke mooi met uitzicht op het Holypark."

Hoe raakte je gefascineerd door kleding?
"Mijn moeder naaide vroeger veel. Dankzij haar werd mijn kostuum tijdens evenementen als carnaval of Vlaardingen 700 jaar stadsrechten vaak als mooiste uitgekozen. Dat geeft je als kind best een kick."

Dus je was al vroeg bezig met naald en draad?
"Nee, totaal niet. Maar na de havo ging ik toch naar de MTS Mode en Kleding. Daar heb ik het van de eerste steekjes op karton tot aan kleermakers maatwerk geleerd. Ik heb daarna jarenlang als ontwerpster van bedrijfskleding gewerkt."

Hoe kwam je op de workshops middeleeuwse kleding maken?
"Ik was net in Museum Vlaardingen als vrijwilligerscoördinator begonnen toen het herdenkingsjaar voor de Slag in zicht kwam. Zelf kan ik goed patroontekenen en ben ik enorm geïnteresseerd in kostuums en kostuumgeschiedenis. Het leek me leuk als zoveel mogelijk Vlaardingers tijdens de festiviteiten passende kleding zouden dragen en tijdens het maken meer over het ambacht en de geschiedenis zouden leren. Zo zijn de workshops voor volwassenen en kinderen ontstaan. Het is een groot succes geworden. In oktober start de volgende reeks!"

Van het een kwam het ander?|
"Niet iedereen wil zelf kleding maken. Ik kreeg veel aanvragen, dus begon ik mijn bedrijfje Othilde Costumes, vernoemd naar de vrouw van Dirk III. De bedoeling was eigenlijk om mensen leuk aan te kleden voor het festival en daarbij iets te vertellen over vroeger, maar toen ontdekte ik re-enactment en cosplay. Er ging een wereld voor me open. Ik ga dus ook na dit feestjaar verder!"

Wat vind je het leukst aan je werk?
"Ik kan er alles in kwijt; waar ik goed in ben én wat ik graag doe. Het uitpluizen van de geschiedenis vind ik net zo leuk als het kleding maken. Er zijn weinig bronnen uit die tijd; wat ik doe is eigenlijk niets anders dan experimentele archeologie. Door opgegraven schoenfragmenten op de Markt heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat er zijde werd verwerkt in schoenen. Maar ook de reacties van de mensen zijn ontzettend leuk!"

Heb je nog een boodschap voor Vlaardingen?
"Laten we positief blijven en samenwerken! We hebben een gemêleerde bevolking, maar in onze geschiedenis delen we veel. Juist dat kan ons verbinden. En besef dat onze lokale identiteit niet alleen gevormd is door de visserij, maar ook door de boeren en jagers 5.000 jaar geleden."

Persoonlijk
Naam: Jacqueline Blijleven - Van der Hoeven
Leeftijd: 54 (26 januari 1964)
Woont met: Haar man Hans en tweelingdochters Youandi en Damayne
Bekend van: Kleding in 1018 stijl
Sociale media: Facebook (privé en met Othilde Costumes)

Britt Planken
Meer berichten