Bij de verschillende activiteiten in de Vredesweek wordt het lokaal en landelijk PAX vredeswerk in Srebrenica onder de aandacht gebracht en daarvoor ook een financiële bijdrage gevraagd (Foto: Mara Scampoli).
Bij de verschillende activiteiten in de Vredesweek wordt het lokaal en landelijk PAX vredeswerk in Srebrenica onder de aandacht gebracht en daarvoor ook een financiële bijdrage gevraagd (Foto: Mara Scampoli). (Foto: Mara Scampoli)

Vrede is niet vanzelfsprekend

'Vrede' is een begrip waarbij je meteen denkt aan conflictgebieden zoals het Midden-Oosten, Soedan en Somalië. Maar ook dichtbij, in eigen woonregio, is inzetten voor vrede nodig. Jongeren en ouderen, samen. Daarom is het thema van de PAX Vredesweek 2018: Generaties voor Vrede.

VLAARDINGEN - Len Munnik heeft dit thema verbeeld in het logo: een kind op de nek van opa, sturend door aan zijn oren te trekken. De PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen vraagt aandacht voor de Vredesweek door bijvoorbeeld Vredesvlaggen in de hele stad te laten wapperen van vrijdag 14 tot en met zondag 23 september. Daarnaast heeft zij, in nauwe samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties in Vlaardingen en buurgemeente Schiedam, en naast de themavieringen in de kerken van Vlaardingen, een breed programma met vrijwel dagelijks activiteiten. De bedoeling daarvan is jong en oud, autochtoon en nieuwe Vlaardingers te verbinden. Zaterdag 15 september worden vanaf 13.00 uur (en woensdag 19 september ook vanaf 14.00 uur) Portretten van Vrede getekend én geschreven in het atelier van Beaty Czetö aan de Landstraat 49, vindt er om 14.00 uur een Walk of Peace plaats vanaf IKC Kethel (Schiedam) en draait om 20.20 uur de film Insyriated in Wenneker Cinema (Schiedam, entree 9,00 euro). Maandag 17 september start het project Kunst van Vrede, waarin autochtone en nieuwe Vlaardingers samen werken. Van 14.00 tot 21.00 uur kan iedereen meedoen in het pand van VluchtelingenWerk aan de Rotterdamseweg 176. Het worden grote, verbindende doeken die op de Internationale Dag van de Vrede, vrijdag 21 september, tussen 14.00 en 21.00 uur bekeken kunnen worden en daarna gezamenlijk door Vlaardingen zullen reizen. Maandag 17 september werken Platform Ander Vlaardingen, KADE40 en de Kroepoekfabriek samen met basisschoolkinderen in workshops muziek, dans en zang aan het thema. Om 15.00 uur kunnen belangstellenden in KADE40 het resultaat bekijken en beluisteren. Dinsdag 18 september begint in de Lucaskerk aan de Hoogstraat 26 om 19.45 uur een presentatieavond met landelijke en lokale sprekers over het PAX Vredeswerk, over kernwapens en over het werken aan vrede in Colombia. Donderdag 20 september is er vanaf 18.00 uur in De Windwijzerin aan de Schiedamseweg 95 een multiculturele maaltijd met aansluitend om 20.00 uur het vertelconcert Alhambra Revisited over botsingen en ontmoetingen van de drie grote godsdiensten. Entree 15,00 euro met maaltijd of 10,00 euro zonder maaltijd. Vrijdag 21 september wordt om 20.45 uur als afsluiting de feelgoodmovie Wadjda, winnaar van de Publieksprijs Rotterdams Filmfestival 2013, vertoont in de Lucaskerk. Op zondag 23 september wordt vanuit oecumenische thema-vieringen, met mensen van alle generaties, de start gemaakt voor een nieuw werkjaar voor de Vrede. Meer informatie in de flyers (onder meer bij VVV en bibliotheek) of via ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl en 06-30565296.

Britt Planken
Meer berichten