Voor een foto van het lichtelijk gesneuvelde tableau diende voor de fotoversie een op karton geplakte plaatsvervanger. Rechts Roger Pluijm. (Foto: Frans Assenberg)
Voor een foto van het lichtelijk gesneuvelde tableau diende voor de fotoversie een op karton geplakte plaatsvervanger. Rechts Roger Pluijm. (Foto: Frans Assenberg) (Foto: )

Roger Pluijm schenkt Streekmuseum tegeltableau

VLAARDINGEN - Het was allemaal mooi geregisseerd afgelopen zondag. De zon scheen, de 'journograaf' (journalist die ook fotografeert) was ingeseind en de hoofdrolspelers, Schiedammer Roger Pluijm en Streemuseumdirecteur Jan Anderson, hadden zich in de schaduw van het museum achter een tafeltje geïnstalleerd voor de overdracht van de tegeltjes. Roger had thuis het op de kop getikte tableau al ontdaan van het spaanplaat waarop de verglaasde muurbekleding was geplakt en was na rijp beraad ertoe overgegaan het tableau aan het befaamde Streekmuseum te schenken.
Bij het op het tafeltje uitleggen van de tegeltjes, ten overstaan van Anderson en enkele omstanders, gebeurde dat wat niemand wenste: het mooiste tegeltje gleed weg en viel kletterend in stukken op het terras! "Ik zal het wel laten restaureren'', troostte Anderson de onfortuinlijke mecenas. Het hele tegeltableau stelt de Markt met de Grote Kerk en het Stadhuis voor in 1743 op basis van gravures van Cornelis Pronk. Enkele weken terug kocht Pluijm tijdens de Slag bij Vlaardingenfeesten bij een kraam op de Hoogstraat voor weinig het Vlaardings tafereel. Roger: "Het betreft zes tegeltjes van elk 13 x 13cm die tezamen voorstellen: Grote Kerk, stadhuis en Markt, handgeschilderd.

door Frans Assenberg

Britt Planken
Meer berichten