Foto: Peter Spek

Koesteren

Koester het verleden, zeker als je terug kan kijken op bijzondere situaties. 'Er is geen toekomst zonder een verleden', is een wijs gezegde. Waarom deze ontboezeming? Vorige maand was het precies vijftig jaar geleden dat een ploeg atleten van een Tsjechische club uit de stad Uherské Hradište een bezoek bracht aan Vlaardingen. Op zich nu niet meer zo bijzonder, maar een halve eeuw geleden toch wel een opmerkelijke onderneming. Ik maakte deel uit van die atletiekploeg. Wat maakte het bezoek zo bijzonder aan de haringstad?

We schrijven het jaar 1968. Maar juist op het moment dat de groep in de nacht van 21 augustus de Nederlandse grens passeerde, viel Rusland het toenmalige Tsjecho-Slowakije binnen. Paniek bij de mannen in de bus. Contact met het thuisfront kon niet gevonden worden. Terug naar huis kon ook niet. De grenzen waren gesloten. Uiteindelijk werd het verblijf in Vlaardingen verlengd met een paar weken.

Het geplande tegenbezoek in 1969 moest toch gewoon doorgaan. De Tsjechen wilden hun dankbaarheid tonen voor de goede verzorging in Vlaardingen. Nu vijftig jaar later bestaan er nog innige contacten met de mensen in Uherské Hradište. Vorige week was er in het prachtige atletiekstadion een nationaal kampioenschap voor clubteams. Vlaardinger Roel Keus, deel uitmakend van de atletiekploeg in 1968, die zijn grote liefde vond in Uherské Hradište en daar ook woont, bracht een bezoek aan die wedstrijd en kwam in gesprek met de voorzitter van de club, die volgend jaar een eeuw bestaat. Veel is er niet bewaard gebleven van die historische ontmoetingen, maar met het eeuwfeest in het vooruitzicht, moest daar verandering in komen. Roel Keus deed via Whatsapp aan mij het verzoek of ik het een en ander op papier wilde zetten voor het jubileumboek om dit bijzondere feit uit het verleden definitief vast te leggen voor de toekomst. Ik zal binnenkort daarom maar eens in de plakboeken duiken van die tijd.

Meer berichten