Foto:

De bliksemcarrière van Ria Bronsema

Als een professional werkt Ria Bronsema aan haar voorbereiding voor een zo goed mogelijk resultaat op de Europese Kampioenschappen jeu de boules, die eind september -hoe kan het ook anders- in het Franse Palavas worden gehouden. De Vlaardingse, opgenomen in de Nederlandse ploeg, droomt al van een medaille en gezien haar uitslagen van de laatste weken is dat niet onmogelijk. Ria is serieus met haar sport bezig en vindt het jammer dat zij pas op latere leeftijd het jeu de boulen heeft ontdekt.

Door Peter Spek

Waar ben je geboren?
"Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen. Woonde eerst aan de Van der Duijn van Maasdamlaan en later met mijn ouders aan de Riouwlaan om daarna op mezelf te gaan wonen op de Splinterplaats en nu woon ik alweer met mijn man met veel plezier aan de Schiedamseweg."

Voel je je een echte Vlaardingse?
"Zo voel ik dat wel. Ik volg zoveel mogelijk alle ontwikkelingen in de stad, de goede maar ook de minder goede dingen die er gebeuren. Ik ben een echte betrokken inwoner van de stad en geef graag mijn mening over zaken die er spelen."

Trots op Vlaardingen?
"Ik ben zeker trots! Er zijn veel goede voorzieningen, daarvoor hoef je niet naar een grote stad. Jammer vind ik wel dat de gemeente veel historische plekjes in de stad laat verdwijnen. Dat zorgt voor minder sfeer en dat vind ik jammer. De politiek bekijkt dit allemaal te zakelijk."

Mooiste plekje?
"Het Hof en het Oranjepark heeft mijn voorkeur, daar loop ik vaak te wandelen, maar ook de Krabbeplas en de omgeving van de Nieuwe Waterweg is prachtig. Ik kan ook genieten van de historische haringpakhuizen die er nog staan in Vlaardingen. Het verleden is daar nog zicht- en voelbaar."

Hoe ben je bij jeu de boule gekomen?
"Op de klassieke manier zou ik willen zeggen. Tien jaar geleden speelde ik het spelletje toevallig een keer op de camping in België en eigenlijk vond ik het wel leuk. Eenmaal thuisgekomen vertelde mijn moeder dat er in Vlaardingen een jeu de boulesclub was. Dat wist ik eigenlijk niet. Een bezoekje aan de club zorgde voor een prettige ontvangst en ben er niet meer weggegaan."

Was je al sportief?
"Ik heb in het verleden aan veel sporten gedaan zoals voetballen bij VFC, zwemmen en waterpolo in het toenmalige zwembad De Vijfsluizen en atletiek bij Fortuna. Een blessure zorgde er voor dat ik deze sporten niet meer kon beoefenen. Jeu de boules is daarom een prima alternatief."

Bliksemcarrière?
"Dat mag je wel zeggen. Al snel werd ik, en dat was ik ook in de andere sporten, bloedfanatiek en ik wilde het spelletje goed leren. Na goede resultaten in competitieverband viel mijn spel ook bij de bondstrainers op en kreeg ik een uitnodiging voor de Nederlandse ploeg.''

Persoonlijk:
Naam: Ria Bronsema
Leeftijd: 58 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd
Sociale media: Facebook

Britt Planken
Meer berichten