Jun Chou met een tekening van het exterieur van het nieuw te bouwen restaurant aan de Maasboulevard. (Foto: Frans Assenberg)
Jun Chou met een tekening van het exterieur van het nieuw te bouwen restaurant aan de Maasboulevard. (Foto: Frans Assenberg) (Foto: Frans Assenberg)

'Eerst moet het oude Platje plat!'

De kogel is door de kerk want eigenaar Jun Chou van restaurant China Garden aan de Maasboulevard heeft voor de bouw van een nieuw pand de benodigde vergunningen binnen. In het najaar wordt het oude gebouw gesloopt. Een moedig besluit.

Door Frans Assenberg

VLAARDINGEN - De jeugdige Jun Chou komt het restaurant binnen met onder zijn arm een stapel tekeningen van de nieuwbouw. Al snel is de hand zichtbaar van de Vlaardingse architect Wijnand Houdijk c.s. Zijn kantoor heeft een buitengewoon mooi ontwerp gemaakt, dat niet alleen bestand is tegen het soms wassende rivierwater, ook de naam 'Platje' komt weer in beeld. Jun daarover: "Zes jaar geleden namen we het besluit tot nieuwbouw. De naam China Garden blijft zoals die is, maar we 'overwegen' de nieuwe naam 'China Garden't Platje'. Het ontwerp is eigenlijk tweeledig. We hebben in hoofdlijnen het project af, voor zowel het pand als het restaurant. We willen nu onze gasten laten weten dat we in de loop van het najaar China Garden gaan sluiten en het gebouw gaan slopen.''

Jun erkent dat er in iedere instantie nog gehoopt werd dat het zou volstaan het pand op te knappen. ''Maar het is dermate verouderd dat dat geen optie was. In het nieuwe restaurant is een lift opgenomen, die hebben we nu niet. Op de begane grond komt een hellingbaan naar de ingang en in verband met mogelijk hoog water zal het gebouw hoger worden dan het huidige.''

Aan de voorkant van het gebouw komt ook een trap en binnen een bar met leesruimte. Daar kunnen bezoekers naast het genieten van het uitzicht ook iets eten en/of drinken. ''Het lijkt een beetje op het onlangs gesloten restaurant Oeverbos", vindt Jun.

De naam van het restaurant blijft zoals die nu is: 'China Garden'. Alhoewel veel Vlaardingers de naam Platje nog gebruiken, was die historische mogelijkheid niet materieel aanwezig. Houdijk Architecten hebben in de tekeningen opgenomen dat de gasten straks op het dakterras zowel van het weidse uitzicht op de passerende vaartuigen kunnen genieten, maar ook van de smakelijke drankjes en hapjes: gezellig gezeten op het aloude historische 'Platje'. Jun: "Maar eerst moet het oude Platje plat! Dat zal in ieder geval voor de kerst zijn. Nee, we hebben geen alternatief kunnen vinden tijdens de bouw. De huren in Vlaardingen zijn daarvoor veel te hoog. De nieuwbouw zal een jaar gaan duren, dan zijn we dus gesloten. We hopen dat onze loyale gasten ons straks gewoon weer zullen willen bezoeken."

Het nieuwe gebouw lijkt in grote lijnen op het 'oude'. De nieuwe China Garden kan straks veel gasten herbergen. In het café op de begane grond kunnen maximaal 40 mensen zitten, op de eerste verdieping zijn 140 zitplaatsen, op de tweede verdieping 130 en op het dakterras, het Platje, 40. In de toekomst denkt Jun aan het bevoorraden van passerende schepen zoals dat in oude tijden op die plek het geval was.

Britt Planken
Meer berichten