Foto:

'Wij rijden voor élk dier!'

Dankzij zijn jarenlange en tomeloze inzet voor de dieren is de naam John Stout tot ver buiten onze stadsgrenzen bekend. Hij begon als jochie van 13 als vrijwilliger in dierenasiel Nieuwe Waterweg, werd met slechts 17 jaar beheerder en richtte een van de eerste dierenambulances van Nederland op. Vijf jaar geleden werd het asiel overgenomen. John kon zich niet vinden in het nieuwe beleid en trok zich terug. Al na een paar weken trokken dierenhulpverleners bij hem aan de bel; de rijdende dierenambulances rukten onvoldoende uit. Daarom richtte John Dierennoodhulp West Nederland op. "Wij zijn 24/7 bereikbaar en onze vier dierenambulances rijden voor élk dier!", stelt hij.

Door Britt Planken

Ben je een echte Vlaardinger?
"Ja, ik ben geboren in de Bilderdijkstraat in het centrum. Nu woon ik al 20 jaar in 'vakantiepark Babberspolder'.

Welke rol speelt dierenhulpverlening in je leven?
"Ik ben opgegroeid in het asiel, heb er mijn eerste verkering gehad en zelfs mijn vrouw daar leren kennen. Mijn kinderen zijn er niet gemaakt, maar wel groot geworden. Al mijn vrije tijd gaat naar de dieren. Mijn vrouw zegt altijd: we zijn veertig jaar getrouwd, maar je bent maar tien jaar thuis geweest. Het is mijn levenswerk."

Je zet je al bijna 50 jaar in. Is er veel veranderd?
"Vroeger kwamen politieagenten zich voorstellen in het asiel. Als er een dier werd gevonden zeiden ze: bel Stout maar. En er waren veel meer zwerfdieren. Nu vinden we vooral weggelopen of gedumpte dieren. Gelukkig worden steeds meer dieren gechipt."

Heb je vreemde dingen meegemaakt?
"We hebben alles wel gezien; van een levende bruinvis tot schorpioen. En regelmatig zeehondjes bij Hoek van Holland. Als inspecteur nam ik eens een baby Resusaapje in beslag. Hij mocht een week bij ons thuis blijven. Daar zat hij dan met zijn luiertje om en z'n duimpje in zijn mond. Dat was heel leuk!"

Hoe heftig is dit werk?
"Het is niet voor iedereen geschikt. Je ziet soms een kat in drie stukken liggen, af en toe hebben we tien crematies in een week. Ik heb al duizenden dieren weggebracht, maar het blijft zielig. Het is trouwens ook het leed van de mensen dat je aangrijpt."

Waarom begon je een eigen dierenambulance?
"Het bleek lastig om samen met de Dierenbescherming het asiel voort te zetten. Ik en een aantal andere vrijwilligers zijn er toen uitgestapt. Al snel werd ik door allerlei professionals en dierenhulpverleners gebeld, omdat niet alle dierenambulances voor iedere meldingen rijden. Toen kwamen mijn rechterhand Coby van der Vaart en ik in contact met stichting DierenLot en richtten we onze stichting op. Met steun van DierenLot hadden we binnen drie maanden vier ambulances. Drie daarvan staan 24/7 stand-by en ónze vrijwilligers rijden voor élke melding!"

Heb je nog wensen?
"Veel meer bekendheid! In deze regio rijden dankzij DierenLot zeventien dierenambulances die áltijd uitrukken, de Dierenbescherming heeft er maar drie. Toch krijgen wij geen subsidie. We hopen dat de wethouder toenadering zoekt, want we zijn financieel nog erg kwetsbaar. Daarnaast zou een eigen onderkomen voor ons materiaal in Maassluis of Vlaardingen heel fijn zijn. En natuurlijk zijn donateurs en sponsors erg welkom!"

Persoonlijk:
Naam: John Stout
Leeftijd: 62 (8 maart 1957)
Bekend als: Superdierenvriend en dierenhulpverlener
Contact: www.dierennoodhulpwestnederland.nl (ook op Facebook, Twitter en Instagram)
Noodnummer: 06-384 562 24

Britt Planken
Meer berichten