Foto:

Onderzoek beknelde zenuw in voet diabetespatiënten

Regio - Franciscus Gasthuis & Vlietland doet mee aan een onderzoek of een vroege opsporing en behandeling van een beknelde zenuw in de voet bij patiënten met diabetes ervoor zorgt dat het gevoel aan de voet behouden blijft.

Veel mensen met diabetes, oftewel suikerziekte, krijgen last van hun voeten. Een van de oorzaken is een beknelde zenuw waardoor het gevoel in de voet verloren gaat. Een wondje wordt dan niet opgemerkt en kan gaan ontsteken en onopgemerkt uitlopen op een ernstige infectie. In het ergste geval is amputatie nodig.

Artsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het UMC Utrecht hebben een subsidie van 600.000 euro ontvangen om te onderzoeken of een vroege opsporing en behandeling van een beknelde zenuw in de voet bij patiënten met diabetes ervoor zorgt dat het gevoel aan de voet behouden blijft. Dr.

Castro Cabezas, internist-endocrinoloog-vasculair specialist bij Franciscus Gasthuis & Vlietland: 'Het idee is de beknelde zenuw te behandelen. Dit is een eenvoudige ingreep, waarbij gevoelloosheid van de voet voorkomen wordt. De patiënt zal het gevoel aan de voeten behouden en daardoor eerder wondjes aan de voeten bemerken waardoor deze op tijd behandeld kunnen worden en niet ontsteken. De ingreep kan het grote leed van een amputatie voorkomen. Dit heeft namelijk enorme gevolgen voor de kwaliteit van leven van een patiënt. Patiënten worden hierdoor vaak afhankelijk van anderen.'

Acht ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek. In een paar jaar worden 322 patiënten betrokken bij het onderzoek. De ene helft krijgt wel een behandeling en de andere niet. Dit is nodig om aan te tonen dat de behandeling echt helpt. Het duurt minstens vier jaar voor de resultaten bekend zijn, omdat de deelnemers aan het onderzoek lang gevolgd moeten worden om te zien wat de effecten zijn.

Meer berichten