Het vrachtverkeer op de Maratahonweg neemt alleen maar toe met nieuwe bedrijven die zich vestigen in de nieuwe Zevenmanshaven. (Foto: Peter Spek)
Het vrachtverkeer op de Maratahonweg neemt alleen maar toe met nieuwe bedrijven die zich vestigen in de nieuwe Zevenmanshaven. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Zwaar vrachtverkeer tart bewoners

Het zware vrachtverkeer over de Marathonweg blijft de gemoederen bezighouden. Zijn er in het verleden al veel discussies geweest over de inrichting en de te hoge milieubelasting van de weg, oplossingen bleven echter uit.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – De emoties laaiden weer hoog op bij vooral de betrokken bewoners en de politieke partijen, toen onlangs bekend werd gemaakt dat het nieuwe overslagbedrijf Count, dat zich onlangs heeft gevestigd aan de Zevenmanshaven, voor extra vrachtverkeer zal zorgen. Naast het bedrijf Count hebben zich onlangs ook gevestigd Yara, Aliphos Rotterdam BV en Greenport met dertig bedrijfsunits. Ook deze ontwikkeling zorgt voor een toename van het vrachtverkeer. De Vereniging Leefbaarheid Marathonweg blijft zich verbazen over de slechte communicatie rondom de Marathonweg door de gemeente Vlaardingen. Twee weken geleden werd bekend dat het nieuwe bedrijf Count binnenkort met 100 extra vrachtwagens per dag over de zwaar belaste Marathonweg zal gaan rijden. Dit nieuws kwam voor omwonenden als een verrassing en de gemeente beloofde beterschap. Nog geen week later mochten bewoners alweer via de pers vernemen dat de overlast van nieuwkomer Count maar liefst 50% verder zal toenemen naar 150 extra vrachtwagens per dag. "De kopjes rammelen bij onze leden op de koffietafel als de zware vrachtwagens langsrijden", aldus Guus de Ruiter, voorzitter van de Vereniging Leefbaarheid Marathonweg. "Het is vreemd dat dit college ervoor kiest om niet met bezorgde omwonenden het gesprek aan te gaan, maar dat wethouder Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen wel het bedrijf Count bezoekt. Het slechte nieuws dat hij daar te horen kreeg, deelt hij via de pers en weer niet met de belanghebbende omwonenden. Ons was beterschap beloofd." Fractievoorzitter van D66 Vlaardingen, Koen Kegel, is ondertussen wel in gesprek geweest met de Vereniging Leefbaarheid Marathonweg en begrijpt hun frustratie met het college. "Meer dan tien jaar geleden werd nieuwe bewoners toegezegd dat er een complete ondertunneling zou komen van de Marathonweg. Sindsdien is er weinig veranderd, behalve het sterk toegenomen verkeer met bijhorende overlast. Als de Vlaardingse gemeenteraad eindelijk serieus werk wil maken van de Marathonweg, zal nog voor het einde van dit jaar in de begroting flink ruimte moeten worden vrijgemaakt. Alleen dan kan de komende jaren de Marathonweg eindelijk echt worden verbeterd", aldus Koen Kegel.

Britt Planken
Meer berichten