Blijft het gebied in de Zuidbuurt haar groene aanzien houden na de aanleg van de Blankenburgtunnel? (Foto: Peter Spek)
Blijft het gebied in de Zuidbuurt haar groene aanzien houden na de aanleg van de Blankenburgtunnel? (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Krabbeplas krijgt kwaliteitsimpuls

De klap is hard aangekomen bij veel Vlaardingers, toen twee weken geleden de Raad van State, het hoogste bestuurscollege van Nederland, bekendmaakte dat er geen bezwaar meer bestaat voor de aanleg van de Blankenburgtunnel en het recreatiegebied in de Zuidbuurt behoorlijk op de schop zal gooien.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – "Ik ben erg teleurgesteld in de politiek", zegt Vlaardinger Arnold van der Zee, die net met zijn vrouw een fietstochtje heeft gemaakt in het gebied waar straks de Blankenburgtunnel moet komen. "Ik overweeg om mijn stembiljet in het vervolg gewoon thuis te laten. Kijk eens om je heen wat een prachtig groen gebied dit is. Wat is daar straks nog van over", mijmert de pensionado. Aan de even verderop gelegen Krabbeplas is de stemming ook bedrukt als Linda Goedhart nog even haar handdoek uitslaat en aanstalten maakt om naar huis te fietsen na een paar uur genoten te hebben van een lekker zonnetje. "Wat gaat die Blankenburgtunnel ons brengen. Ook weer een plekje waar je kan recreëren of moeten wij daarvoor straks de stad uit"?, vraagt zij zich hardop af. "Ik weet het niet en ben daar niet gerust op." De Vlaardingse heeft wel vernomen dat er alles aan wordt gedaan om een definitief einde te maken aan het blauwalg in de Krabbeplas. Rijkswaterstaat trekt daarvoor ruim vier miljoen euro vooruit om een zoetwaterfabriek binnen de zuiveringsinstallatie van het even verderop gelegen de Groote Lucht te installeren.

Zoetwaterfabriek
De zoetwaterfabriek zuivert nog eens extra het water, zodat bijvoorbeeld medicijnresten en ander vaak niet zichtbaar afval gefilterd worden en moet dan via een moerassysteem de Krabbeplas instromen. Of de sceptici gelijk krijgen moet afgewacht worden. Voor Rijkswaterstaat, het orgaan dat opdracht heeft geven voor de aanleg van Blankenburgtunnel, staat het vast dat het gebied rondom de tunnel een kwaliteitsimpuls zal krijgen. "De Krabbeplas wordt het hart van het nieuwe Krabbepark, dat ingericht wordt voor intensief gebruik met een vergroot strand en een bomenweide." aldus Rijkswaterstaat.

Deels verdiept
Verder komt er een permanent ingericht evenemententerrein. "Het terrein komt deels in het bos te liggen en moet voorzien in de behoefte om grotere evenementen te kunnen organiseren en moet ruimte bieden aan tienduizend bezoekers." De in het verleden protesterende Vlaardingers hebben wel voor elkaar gekregen dat de weg deels verdiept wordt aangelegd in het gebied van de Zuidbuurt en uit het zicht zal verdwijnen van bewoners en recreanten. Sportieve Vlaardingers kunnen rekenen op een nieuw pad rondom het nieuw aan te leggen Krabbepark. Dit pad wordt volgens Rijkswaterstaat 1200 meter lang en vijf meter breed. Het rondje is bedoeld voor hardlopers, skeelers en fietsers. Het pad wordt aangesloten op de bestaande fietspaden in de omgeving.

Britt Planken
Meer berichten