De Driesluizen op de Kortedijk zijn afgesloten in verband met de aanhouden droogte en de verzilting van het water. (Foto: Peter Spek)
De Driesluizen op de Kortedijk zijn afgesloten in verband met de aanhouden droogte en de verzilting van het water. (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Driesluizen op de Korte Dijk gesloten

VLAARDINGEN – Vanwege de aanhoudende droogte heeft het Hoogheemraadschap Delfland de Vlaardingse Driesluizen op de Kortedijk voorlopig helemaal gesloten, waardoor er geen doorgang kan plaatsvinden van schepen van en naar de Oude Haven en de Vlaardingse Vaart. Verder is er voor deze regio een beperkt schutregime ingevoerd. Bij het schutten van schepen bij sluizen aan de Nieuwe Maas komt veel water met een hoog zoutgehalte het gebied van Delfland binnen," aldus het Hoogheemraadschap Delfland. "Onder normale omstandigheden wordt verzilting tegengegaan door het water door te spoelen met zoet water. Door de aanhoudende droogte en de verminderde aanvoer van zoet water is dat nu onvoldoende mogelijk." Een beperkt schutregime betekent verder dat de sluizen alleen bij laagtij open gaan; ongeveer twee keer zes uur per dag. De beste oplossing is volgens het Hoogheemraadschap het sluiten van alle sluizen in deze regio, maar dat gaat op dit moment nog te ver. "Wij willen de beroeps- en recreatievaart niet meer hinderen dan echt noodzakelijk." De Vlaardinger Driesluizen zijn volledig gesloten, waardoor de scheepvaart daar wordt gestremd. Deze sluizen liggen dicht bij de kwetsbare natuur van de Vlietlanden. Het schutregime is afgelopen zaterdagnacht ingegaan en blijft van kracht zolang dat vanuit de waterkwaliteit noodzakelijk is.

Door Peter Spek

Britt Planken
Meer berichten