Vanaf zijn terras aan de Vlaardingse Vaart bekijkt Peter Spek het Varend Corso. (Foto: Mels van der Net)
Vanaf zijn terras aan de Vlaardingse Vaart bekijkt Peter Spek het Varend Corso. (Foto: Mels van der Net) (Foto: Peter Spek)

"Varend Corso blijft een bijzonder fenomeen"

Het blijft een bijzonder fenomeen en uniek voor Nederland. Het Varend Corso, dat afgelopen vrijdagmiddag weer Vlaardingen aandeed in de tocht door het Westland. Een uniek spektakel, dat dit jaar voor Vlaardingen nog wat extra glans kreeg omdat de parade werd geopend door de boot die in het teken stond van de Slag bij Vlaardingen. Onze verslaggever Peter Spek bekeek de voorbijvarende corsoboten vanaf zijn terras aan de Vlaardingse Vaart.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – "Al rond twee uur vrijdagmiddag schuifelden de eerste Vlaardingers langs de Trekkade op zoek naar een goed plekje om maar niets van het naderende spektakel te missen. Extra alert zijn de bezoekers om uit te kijken naar een plekje in de schaduw. De weerkundigen voorspelden een temperatuur van de rond de dertig graden. Ik zie het schouwspel in alle rust aan mij voorbij gaan. De schaduwplekken zijn dan ook het eerste bezet en uitgerust met een kleedje en ook nog een parasol wordt de beste positie gekozen om straks de boten voorbij te zien varen. De mannen van de gemeente Vlaardingen die voor de afzetting moeten zorgen, zetten de hekken bij de Wokkel vakkundig op hun plaats om de te verwachte toeloop van bezoekers in goede banen te laten verlopen. Zichtbaar loopt de spanning maar ook de temperatuur op. Een tiental bewoners van het Zonnehuis wordt in de rolstoel door vrijwilligers naar een goede positie gebracht om het schouwspel goed te kunnen volgen. De stemming zit er goed in, is vanaf mijn terras duidelijk te zien. De ijsboer heeft zijn positie ingenomen op het kruispunt van de Wokkel en de Trekkade en doet goede zaken. Enkele vrouwen gekleed in de outfit uit 1018 delen vlaggetjes uit, die gretig worden aangenomen om straks de Vlaardingse corsoboot in het teken van de Slag bij Vlaardingen uit te zwaaien.

Het wordt steeds drukker langs de Vlaardingse Vaart en rond vijf uur is het duidelijk. Het thema Helemaal Hollands is onmisbaar hoorbaar. Nederlands talige muziek schalt uit de geluidsboxen op de boten, maar eerst zie ik de Vlaardingse boot voorbijkomen, als opening van de parade met Vlaardingse strijders, boeren en edelen. Een prachtig opgemaakte boot, in Vikingstijl, die met een groot voorzeil met daarop het logo van de Slag bij Vlaardingen nadrukkelijk de aandacht trekt. Daarna is het veel muziek en dansen op de klanken van Nederlandse artiesten. Zelfs een replica van clown Bassie ontbreekt natuurlijk niet om even later op de klanken van een Reisje langs de Rijn de laatste corsoboot voorbij te zien varen. De mannen van de afzetting komen weer langs om de hekken op te halen, de ijsboer is uitverkocht en even later ziet de Vlaardingse Vaart er weer vredig en onaangetast uit of er geen Varend Corso is geweest. Ook dat is onmiskenbaar de charme van dit evenement."

Britt Planken
Meer berichten